Professionals Nord
Moa Markgren och Mattias Mattson är två av drivkrafterna bakom Professionals Nord, ett nytt rekryteringsbolag som satsar på att rekrytera medarbetare till företag i norr.

Vill ordna jobben till norra Sverige

Över tusen personer kan behövas till it-branschen i Umeå, visar en kartläggning. Ett stort behov som Professionals Nord, ett nystartat rekryteringsbolag, vill hjälpa till med att lösa.

Under hösten 2014
presenterades en kartläggning
som visar att it-företagen i Umeå kan ha behov av över tusen nya medarbetare inom de närmaste tre åren. En stor utmaning för hela branschen som ställer krav på att både nyutexaminerade och återvändare kan rekryteras. Det är en situation som nystartade rekryteringsbolaget Professionals Nord
gärna vill hjälpa till med att lösa.

– Det är en jättechans med de indikationer vi fått. Vi tror att vi kan komma med lösningar som andra kanske inte sett. Vi kan vara en stor hjälp på det sätt som det ser ut, säger Moa Markgren, regionchef i Umeå.

– Vi vet att det kommer att saknas enormt mycket folk framöver inom it och teknik. Så det är ett huvudspår som vi kommer att jobba med, säger Mattias Mattson, försäljningschef och grundare av Professionals Nord.

Geografiskt kommer det nya rekryteringsbolaget att fokusera på norra Sverige. Kontor har öppnats i Umeå och Sundsvall och i dagsläget finns sju anställda. Men företaget satsar på att expandera kraftigt och budgeterar för att vara minst 15 personer efter sitt första år.

Knyta till sig studenter

Ett uttalat mål med Professionals Nord är att få fler studenter att stanna kvar i Umeå och norra Sverige efter att de tagit examen.

– Vi ska satsa på campus och synas där för att visa vilka jobb vi har aktuella, säger Moa Markgren.

– Vi vill säkerställa att företag ska våga ta in personer med kanske lite mindre arbetslivserfarenhet, säger Mattias Mattson.

Tanken är att Professionals Nord ska knyta till sig nyutexaminerade studenter och erbjuda företag att hyra in dessa. När företagen sedan känner att de hittat rätt person kan de ta över arbetsgivaransvaret fullt ut för den personen.

Återvändare en viktig grupp

– Ett annat spår är hemvändare. Vi vill synas med annonser över hela landet, med arbetstillfällen som finns i Norrland, fortsätter Mattias Mattson och berättar deras annonser kommer att synas på stora jobbsajter som Monster, Stepstone, Careerbuilder och Blocket Jobb.

I Umeå har Professionals Nord flyttat in i Entre Syd, samma hus som it-bolaget Teknikhuset har sina lokaler i. Här finns också ett bollplank och stöd i Dan Nilsson, en av drivkrafterna bakom Teknikhuset och en av Umeås it-veteraner. Dan Nilsson kommer att fungera som CFO, affärsstrateg och investerare i Professionals Nord.

– Jag tycker det här är ett härligt gäng som kommer att göra bra ifrån sig, säger Dan Nilsson, och berättar att hans roll i bolaget främst är att vara ett bollplank och stöd.

Text och foto: Mikael Hansson