Vinner it-tävling för åttondeklassare

Hagaskolan tog hem segern när tävlingen Next Up avgjordes i Umeå. Tävlingen anordnas för att ge åttondeklassare en bild av hur det är arbeta i it-branschen.

Tävlingen Next Up är en it-inspirerad tävling riktad till åttondeklassare i tre svenska städer, Umeå, Stockholm och Göteborg. Tävlingen är ett strategiskt initiativ från IT&Telekomföretagen med syfte att inspirera unga till en framtid inom it-branschen.

– Vi behöver mer kompetens i framtiden så jag hoppas att de här ungdomarna blir intresserade av att plugga en it-utbildning och börja jobba i it-sektorn. Vi behöver dom, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT&Telekomföretagen, när hon är på plats i Umeå för att se skoleleverna presenterad i sina lösningar i finalen.

NextUp Umeå

Åttondeklassarnas bidrag bedömdes av jurymedlemmar från IT-branschen. På bilden Oskar Riby, jurymedlem, Åsa Fällman, Umeå kommun, Daniel Espling, Ericsson, Jenny Österlund, Acino, och Anne-Marie Fransson, IT&Telekomföretagen.

Fler tjejer

Ett särskilt mål med tävlingen är att få fler unga tjejer att intressera sig för teknik och it. I varje tävlande lag måste det finnas minst två av varje kön och medlemmar från studentföreningen Datatjej har bjudits in som lagledare.

– Andelen tjejer på de tekniska it-utbildningarna ligger konstant, det är fortfarande lågt, och vi måste öka den andelen. Det är därför vi har Datatjejerna här som lagledare så att det ska finnas kvinnliga förebilder, så kan ungdomarna förstå att det här är jobb också för tjejer, förklarar Anne-Marie Fransson.

Löste verkliga problem

Sammanlagt är mer än 1 000 elever i hela landet med i tävlingen, i Umeå är det elever från Carlhöjdsskolan, Tegs Centralskola, Hagaskolan och Grubbeskolan som deltagit med att ge lösningar på två verklighetsbaserade framtidssituationer som tagits fram av företagen Konftel och Ericsson.

I tävlingsuppgiften från Konftel ingick att ge förslag på hur konferenstelefoner kan användas i mötesrum år 2025. Ericssons bidrag gick ut på att eleverna fick föreslå hur digitala lösningar kan skapa en bättre stad med ökad trivsel för ungdomar, också det för år 2025.

Tävlingen har pågått sedan nyår och förutom att arbeta fram sina bidrag har åttondeklassarna också fått besöka företag i Umeå som Academic Work, Tieto, Konftel, Atea, Knowit och ITS vid Umeå universitet.