Codemill vinner pris
Rickard Lönneborg och Johanna Björklund, CodeMill, ka nglädja sig åt att företaget får extra internationell uppbackning genom Almi och Vinnova. Bilden Bilden från ett tidigare tillfälle vid Umeaågalan.

Vinner pris för bästa affärsidé

Elitsatsande längdskidåkaren Linda Andersson vann Uminova Innovations Startup-tävling för bästa affärsidé.

Sammanlagt 21 Umeåentreprenörer har tävlat om 45 000 kronor för bästa affärsidé i en startup-tväling som Uminova Innovation och Nordea driver. Första priset går till Umeåbon, studenten och elitsatsande längdskidåkaren Linda Andersson.

Tävlingen är del av Uminova Innovations program Startup, som går ut på att entreprenörer ska få pröva om deras affärsidéer har potential att utvecklas till framgångsrika företag.

De 21 Umeåentreprenörerna har bidragit med totalt 15 affärsidéer, och vinnarna utsågs vid en finalträff i Uminovas Innovations lokaler. Första priset är ett stipendium på 30 000 kronor. Andra- och tredjeplatserna ger prissummor på 10 000 kronor respektive 5 000 kronor. Juryn består av representanter från Nordea, PWC, IGIS och Krux.

De stipendiesummor som vinnarna får ta emot kommer från Nordea som också haft Erik Lindberg med i juryn. Han tycker att det är mycket spännande att följa den utveckling som entreprenörerna gör under tävlingens gång då de träffar affärscoacher och presenterar sin idéer två gånger för juryn.

– Entreprenörerna får vara med och lära sig vad som krävs. Vill man verkligen nå sina mål så krävs engagemang, mycket tid och energi, säger Erik Lindberg.

– Jag tycker att vi har ett gott klimat vad gäller ekonomi för nya företagare. Från Nordeas Norrlandsstiftelse vill vi främja entreprenörskap och det finns också mycket annan hjälp att få, fortsätter han.

Innovativa deltagare

Tävlingsdeltagarna har vitt skilda affärsidéer, det rör sig om allt från shoppingteknologi och serious gaming, till skogsekonomi och intelligenta databaser.

Första pris och 30 000 kronor går till Linda Andersson, student och elitsatsande längdskidåkare. Hon har tagit fram en transportlösning för idrottare med skrymmande utrustning – en innovation som minskar skador och gynnar miljön.

– De som känner mig vet att jag sällan brukar vara tyst. Men nu är jag mållös. Det här hade jag aldrig trott när jag trillade in här och sa att jag hade en idé och frågade ”Hur gör man?”. Och nu står jag här, utbrister en mycket glad Linda Andersson där hon håller i sin prischeck på 30 000 kronor.

Andra pris för smart klimatlösning

Startup 2015

Tomas Gustavsson tar emot andra pris av juryn.

Andra priset och 10 000 kronor gick till Tomas Gustavsson och Anders Tengman som har tagit fram ett världsunikt, patentsökt system som kan både kyla och värma stillastående flygplan. Produkten, Smart Climate, minskar såväl energianvändning som klimatpåverkan.

Tredje pris för innovation inom sjukvård

Startup 2015

Raad Al Mansour och Per Wiklund tar emot tredje pris för sin affärsidé.

Raad Al Mansour och Per Wiklund tog hem tredjepriset och 5000 kronor. Deras företag Exocare förmedlar svensk sjukvård till klienter från andra länder, där efterfrågan är mycket större än utbudet.

Juryn i tävlingen bestod av Erik Lindberg, Nordea, Jenny Ferry, Krux kommunikationsbyrå, Annika Svensson, IGIS, och Håkan Jonsson, PwC.

Om Uminova Innovation

Uminova Innovation hjälper entreprenörer att bygga upp hållbara och framgångsrika företag av starka affärsidéer. Dohi Sweden och Limes Audio är några av de företag som Uminova Innovation jobbar med. Uminova Innovation rankades nyligen som en av landets bästa inkubatorer i Almi Företagspartners nationella utvärdering av svenska inkubatorer.

Startup 2015

Erik Lindberg, Nordea, testar 3D-glasögonen Oculus Rift i samband med finalen av startup-tävlingen.