Kenneth Swedlund och Erik Ortman
Kenneth Swedlund och Erik Ortman har tillsammans med Eevi Korhonen från Finland vunnit första pris i Golden Pineapple Awards.

Vinner pris för säkerhet på nätet

Två Umeåstudenter har vunnit första pris i internationella tävlingen Golden Pineapple Awards för ett online-spel om säkerhet på internet.

Uppgiften i
Golden Pineapple Awards
går ut på att utveckla ett konceptförslag för ett pedagogiskt och lärande spel, en utmaning som de deltagande Umeåstudenterna Kenneth Swedlund och Erik Ortman klarade med stor framgång. Tillsammans med finska studenten Eevi Korhonen lyckades de vinna kategorin Best Concept for Social Inclusion med
spelet Cyber Hero.

Pedagogiskt spel om säkerhet på nätet

Det koncept som de tre studenterna utvecklat är ett pedagogiskt spel om online-identitet och integritetsfrågor. Genom spelet ska deltagarna lära sig hur man beter sig på internet och hur man skyddar sitt privatliv på webben, i synnerhet på Facebook.

— Vi ville göra ett utbildande spel med fokus på internetmobbing och säkerhet på nätet. Samtidigt ville vi att det skulle vara ett coolt spel, säger Kenneth Swedlund, som tillsammans med de övriga är mycket stolt över att ha tagit hem det internationella priset.

Kenneth, Erik och Eevi tänker sig att Cyber Hero ska kunna lanseras på Facebook eftersom spelet då kan nå många och det gör det lätt att skapa nätverk och grupper.

— Facebook är en fantastiskt tacksam plattform att jobba med eftersom man kan sprida spelet till sina vänner, säger Erik Ortman.

Konkurrensen var hård då mer än 70 deltagande grupper från ett tiotal europeiska länder deltog i tävlingen som avgjordes i Tammerfors, Finland.  Att man inte bara vann sin kategori utan dessutom bara var två röster från att också vinna Folkets val är även det något som Kenneth, Erik och Eevi är glada över.

Spel som läromedel

Syftet bakom tävlingen Golden Pineapples Awards är att göra unga speldesigners och kreativa människor medvetna om den potential spel kan ha som läromedel. Själva tävlingsmomentet består i att deltagarna ska kunna presentera ett koncept för spelidén, vilken plattform man tänker sig, målgrupp, budget, tidsplan, genomförande och marknadsföring.

De båda studenterna menar också att tävlingen Golden Pineapple Awards ligger väl i linje med deras utbildning civilingenjörsprogrammet i interaktion och design vid Umeå universitet. 

— Vår utbildning ger en syn på design och teknik och en förståelse för hur spel kan utvecklas på olika plattformar. Dessutom har vi fått lära oss hur det är att arbeta i en designprocess, berättar Kenneth Swedlund. Lärdomar som de uppenbarligen förvaltade väl i den internationella konkurrensen.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 27 december, 2010Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

27 december, 2010