Mattias Axell, Tar Valley med ett VR-glasögon som används i samband med workshop på Internetdagarna.
Mattias Axell, Tar Valley med ett VR-glasögon som används i samband med workshop på Internetdagarna.

Visar virtual reality i praktiken

Här prövas hur virtual reality kan användas i praktiken. Skellefteåföretaget Tar Valley leder en mycket uppskattad workshop på Internetdagarna om VR, AR och MR.

Det är högt intensitet bland deltagarna på Skellefteåföretaget Tar Valleys workshop på Internetdagarna om virtual reality, augmented reality och mixed reality. Deltagarna som kommer från skolor, kommuner, företag och organisationer delas upp på ett stort antal bord där de får ta fram konkreta förslag på hur tekniken kan få tillämpningar i deras egen verksamhet.

Bredden på de elva områden som deltagarna tar sig an är stor. Stad och glesbygd, vård och omsorg, industri och produktion samt skola är några av de mer handfasta områdena. Men deltagarna får även arbeta fram tillämpningar för hur VR och AR kan användas för interaktion kring kärlek, demokrati, konst och historia.

– Deltagarna har olika utmaningar inom sina verksamheter. Vår intention är att de ska gå härifrån med vetskapen om att de kan göra något med VR och AR, säger Mattias Axell från Tar Valley.


I grupper får deltagarna arbeta fram konkreta tillämpningar på virtual reality, augmented reality och mixed reality i sina verksamheter.

– Vi vill att deltagarna själva ska få driva processen och upptäcka att interaktion är så otroligt viktig i virtual reality, augmented reality och mixed reality, det är det som är grunden, att det är en teknologi för att interagera med saker och ting, fortsätter Mattias Axell.

Teknikområdet är hett just nu och det märks även hos Tar Valley som är ett produktionsbolag med utvecklare och grafiker som tar fram lösningar för virtual reality, augmented reality och mixed reality. På mindre än ett år har Skellefteåföretaget vuxit från två till sex anställda och Mattias Axell menar att det snart är dags för en sjunde att kliva på.

– Vi kan jobba med alla dessa olika plattformar. Vi har bland annat producerat ett scenario för brandsäkerhet och ett för fysisk träning, berättar Mattias Axell.

Under Internetdagarnas båda dagar har Tar Valley även en välbesökt monter där mässans deltagare får pröva på att i virtual reality släcka bränder, upptäcka säkerhetsfaror och träna axlar och rygg.


Att prova släcka bränder i virtual reality där en verklig fysisk brandsläckare kopplas till VR-tekniken var mycket uppskattat.


Att pröva sig fram i virtuella verkligheter var populärt på Internetdagarna.