Andreas Skog
Andreas Skog blir peppad av att vara på Internetdagarna.

Visselblåsarnas roll viktig

För Andreas Skog, it-pedagog, Mediacenter i Västerbotten, är det en viktig kompetensfortbildning att vara med på Internetdagarna.

– Båda dagarnas keynotes visade hur viktigt det är att vi bevarar någon form av frihet på nätet. Cory Doctorow (författare och inledande föreläsare) berättade om hur skapande kontrolleras av de multinationella företagen och hur vi måste vara fria att använda internet och kunna skapa utan att andra reglerar det.

– Även Annie Machon var bra när hon pratade om vikten av att skapa verktyg så att det kan fortsätta att finnas visselblåsare i framtiden så att det kan få finnas människor som kan berätta om det man tycker.

– Jag tror att det är viktigt för skola och utbildning att förstå hur man kan använda internet och hur det påverkar oss. Jag ser det som min uppgift att jobba med digital kompetens. Idag har vi talat mycket om identitet och selfies, något som lärare möter dagligen. Då kan jag vara med och skapa förståelse för hur barn och unga skapar identitet på nätet, säger Andreas Skog.

Fakta om Internetdagarna

Internetdagarna anordnas av .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur), en oberoende allmännyttig organisation som verkar för positiv utveckling av internet i Sverige och som ansvarar för internets svenska toppdomän .se. Internetdagarna 2014 är den 15:e konferensen i ordningen.

Text och foto: Mikael Hansson