Populärt på Uniaden var att pröva spela pingis med tidsfördröjning i hjälmen hos Umeå Energi. Det betyder att den som spelar ser verkligheten genom glasögon några sekunder för sent. Vilket resulterar i ständigt missade bollar. Så kan det gå om internet är för segt, menar Umeå Energi.

VR-hjälmar och startups lockade studenter

VR-hjälmar var hett på studenternas arbetsmarknadsdag Uniaden. Många it-företag tog chansen att träffa studenter och prata om framtida jobb.

Uniaden är namnet på norra Sveriges största och bredaste arbetsmarknadsmässa som årligen arrangeras på Umeå universitet. Närmare 6000 studenter får under en dag träffa ett hundratal företag, kommuner och myndigheter för att höra vilka möjligheter som finns efter avslutad utbildning, möjligheter för exjobb, uppsatsskrivande och sommarjobb.

Startup Valley

Ett av de nya inslagen i år var en särskild ”Startup Valley” där flera startup-företag tillsammans med Uminova Innovation och Venture Cup visade upp sig. Många studenter stannade till i montern för att få en kopp kaffe, få veta mer om möjligheterna att starta eget företag och höra hur startup-företag som Skillster, Tensaii och Ecoclime jobbar.

VR och simuleringar

Att VR och simuleringar är en het teknik märktes i flera av montrarna. Skillster visade hur de utbildar lastbilsförare med simuleringsteknik, Komatsu Forest var på plats med en simulator för utbildning av skogsmaskinförare, Umeå Energi lockade till bordtennis med VR-hjälm och Sogeti lanserade sitt helt nya VR-spel.

För studenterna blev dagen till en möjlighet att möta närmare hundra företag och myndigheter och få en inblick i vad arbetslivet kan erbjuda.

Tensaii

Startup-bolag i Umeå hade en egen stor monter. På bilden syns Raphaela Bieber Bardt, Alexandra Björnham och Casey Gibson från företaget Tensaii.

 

Startup-monter på Uniaden

Riktigt trångt bitvis när Uniadens besökare bjöds på kaffe och fick höra mer om Startup Coffee, frukostträffar för de som är intresserade av startup-världen och kanske själva vill starta företag. På bilden är det Hanna Kangassalo, Uminova Innovation, och Hillevi Lindelöf, Venture Cup, som sprider både budskap och kaffe.

 

Skillster

Startup-bolaget Skillster visade upp sin teknik för virtuell utbildning av lastbilsförare. Daniel Wiberg instruerar.

 

Sofie Linnér, Malin Dahlvist och Oskar Hauer

Många av de stora it-företagen fanns på plats. I Knowits monter fanns Sofie Linnér, Malin Dahlqvist och Oskar Hauer. Alla tre har de läst systemvetenskapliga programmet på Umeå universitet och arbetar nu som it-konsulter. – Vi vill så klart synas som alla andra. Det var ju inte så länge sedan som vi själva var studenter och nu är det roligt att träffa alla nya, säger Malin Dahlqvist.

 

 Nils-Petter Augustsson, Marion Åhlin och Frida Stenebo

It-företaget CGI var på plats med Nils-Petter Augustsson, Marion Åhlin och Frida Stenebo som gärna berättade om CGIs breda verksamhet.

 

Atea är trogen utställare på Uniaden och syntes väl i mängden med sina traditionsenliga sportjackor i gult och blått. Tomas Olsson var en av medarbetarna på plats.

 

Gabriella Edberg

Teknikföretaget Alten växer i Umeå. Gabriella Edberg, platschef i Umeå, berättar att de idag är 35 anställda och gärna vill bli fler.

 

Komatsu Forest lockade många att stanna upp för att pröva simulatorn som kan användas för utbildning av skogsmaskinförare.

 

Sogeti visar VR

Sogeti fick många besökare i montern som ville prova VR-hjälm och tävlingsspel. Sogeti passade på att lansera ett helt nytt VR-spel som tagits fram på Umeåkontoret. På bilden är det Niklas Rönnlund som visar en av besökarna hur spelet fungerar.

 

Polystar

I Polystars monter fanns en stor världskarta som visar kontor över hela världen, ett av dem ligger i Umeå. I montern fanns Tommy Lundman och Lukas Larsson som tog emot studenter i en strid ström. – Vi vill gärna locka till oss duktiga utvecklare. Vi har ute annonser kontinuerligt, vi är 20 i Umeå idag men vill bli fler, säger Tommy Lundman. Tommy Lundman berättar att Polystar arbetar med tester och utveckling av mobilnät. Teleoperatörer har stora behov av att mäta prestanda och funktionalitet i sina nät och med Polystars system går det att simulera gigantiska volymer GSM-, 3G- och IP-relaterade tjänster. I takt med att mobiltrafiken och näten växer så behövs också fler utvecklare och tekniker till Polystar.

 

Skellefteå Digital Alliance

I många montrar fanns representanter från andra kommuner. Kiruna, Luleå, Kalix, Malå och Örnsköldsvik var några som fanns på plats. Skellefteås it-bransch var representerade av Skellefteå Digital Alliance med Lena Staflund, Tieto, och Leif Häggmark, Sense Smart Region. De hade med sig en hel broschyr om vilka it-företag som finns i Skellefteå och gärna tar emot både exjobbare och nya medarbetare.

 

Mårten Hedborg

Cinnober är ett av företagen som återkommer år efter år till Uniaden. Här är det Mårten Hedborg som berättar om de system som företaget utvecklar för aktiebörser och finanshandel runt om i världen. I Umeå finns ett 70-tal medarbetare på kontoret och i Stockholm lite drygt 200, medan kunderna finns över hela världen.

 

Xlent

För ett år sedan arbetade Christina Svensson sin första dag för Xlent. Det var också under Uniaden. Nu har ett år gått och här är hon tillbaka för att berätta vad Xlent gör. På bilden tillsammans med Peter Johansson.

 

Vitec

Erik Jonsson trivs med att träffa studenter och få berätta om Vitec som programvarubolag. Vitec har närmare 400 medarbetare och bland kunderna finns fastighetsmäklare, bygg- och fastighetsbolag, banker & försäkringsbolag, energibolag, hälsoföretag, bildelshandlare samt tidningsföretag.