Helena Fordell
Helena Fordell, grundare av Brain Stimulation, vinner SKAPA-priset för unik metod som med VR-teknik och 3D hjälper strokepatienters träning.

Virtual reality för strokepatienter prisas

Virtual reality-teknik som hjälper strokepatienter träna ger Helena Fordell, grundare av Brain Stimulation, SKAPA-priset i Västerbotten.

Helena Fordell, Brain Stimulation AB, får SKAPA-priset i Västerbotten på 25 000 kronor då hon har utvecklat en unik behandlingsmetod med VR-teknik och 3D-miljö som ställer diagnos och arbetstränar strokepatienter som drabbas av uppmärksamhetsstörningar. Innovationen ”RehAtt” erbjuder strokedrabbade personer en stimulerande, underhållande och verksam behandling.

Almi Företagspartner Nord har, tillsammans med Uppfinnarföreningen Umeå samt i Skellefteå och Uminova Innovation, varit handläggare och utsett den som ska representera Västerbotten i Sveriges mest prestigefyllda uppfinnartävling SKAPA-priset. Helena Fordell är nu som regional vinnare med i den nationella finalen där 550 000 kr fördelas på maximalt tre nationella vinnare i samband med SKAPA Innovationsgala på Stockholmsmässan den 9 november.

Motiveringen lyder: ”Vinnaren av SKAPA-priset 2017 har utvecklat en behandlingsmetod som ställer diagnos och arbetstränar strokepatienter som drabbas av uppmärksamhetsstörningar. Genom att kombinera VR-teknik med forskarrön om hjärnans läkningsförmåga har man lyckats skapa en unik 3-dimensionell träningsmiljö. Denna miljö erbjuder strokedrabbade personer en stimulerande, underhållande och verksam behandling.”