Jakob Johansson
VR-teknik för strokerehabilitering väcker intresse. Företag som Gleechi och Brain Stimulation utvecklar tekniken. På bilden Jakob Johansson från Gleechi i samband med att företaget vann en publikomröstning på Sting Day.

VR-teknik en hjälp för strokedrabbade

Strokerehabilitering med virtual reality-teknik är helt möjligt. Det menar båda företagen Gleechi och Brain Stimulation.

Strokerehabilitering med virtual reality-teknik ligger helt rätt i tiden. I veckan tog Gleechi hem publikens röst i en tävling för mest populära startup under Sting Day i Stockholm. Bara någon dag innan vann också Brain Stimulation från Umeå en publikomröstning under Umeå Tech Arena.

Två olika arrangemang, två olika vinster, men inom samma område – strokerehabilitering. En tillämpning av teknik som uppenbarligen vinner folkets gillande.

Visa händer i virtual reality
Gleechi har tagit fram teknik för att kunna återge händer på ett naturtroget sätt i virtual reality. Med hjälmar och headsets som exempelvis Oculus Rift blir detta allt mer efterfrågat.

– Det är framförallt lite större headsets vi riktar oss mot och hur händer visas i virtual reality. Redan nu kan du vinka och peka men problem kommer när du ska plocka upp något. Då kan fingrarna plötsligt gå igenom objekten och det ser inte realistiskt ut, förklarar Jakob Johansson, vd och grundare av Gleechi.

Han berättar att tekniken kan användas både för att hjälpa strokedrabbade och för att utveckla robotars gripförmåga.

– Vi har precis fått en halv miljon från Vinnova för att titta på just strokerehabilitering. Vår algoritm kan låta användare se sina händer vilket är bra för rehabiliteringen, säger Jakob Johansson.

Helena Fordell

Helena Fordell, dotor inom strokerehabilitering och grundare av Brain Stimulation, berättar för investerarpanelen på Umeå Tech Arena om fördelarna med virtual reality inom strokerehabilitering.

Brain Stimulation och strokerehabilitering
Brain Stimulation i Umeå har också utvecklat virtual reality-teknik för strokerehabilitering. Här handlar det om att träna personer som drabbats av så kallad neglect vilket innebär att den som haft en stroke inte kan uppfatta vänstersidan av sin kropp. För att återfå vänsterhandens funktion har Brain Stimulation tagit fram en simulator med virtual reality-teknik som en träningshjälp.

– Teknologin är oerhört intressant. Den som använder de nya VR-hjälmarna kan inte se sina egna händer. Därmed växer behovet av att virtuellt visa dem med högre perfektion och mer verklighetstroget, säger Derny Häggström, medgrundare av Brain Stimulation.

Helt uppenbart är att nya träningsformer och rehabiliteringsmetoder väntar strokedrabbade i framtiden.