Domteater
Motsvarande domteater som finns vid Norrköpings Visualiseringscenter kommer att placeras vid Umevatoriet. Foto: Norrköpings Visualiseringscenter.

Wallenbergdonation till nytt science center i Umeå

Wallenbergdonation ska ge en helt ny domteater för 20 miljoner till Umevatoriet som planeras flyttas till Sliperiet på konstnärligt campus.

Umevatoriet får i en jubileumsdonation 20 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse till en så kallad domteater – en kunskapsfarkost där besökarna kan resa in i universum, människokroppen eller till andra oåtkomliga platser och situationer.

Syftet med satsningen som går till totalt fem science center i Sverige är att öka intresset för teknik och naturvetenskap, framförallt bland Sveriges unga.

– Vi vill inspirera barn och ungdomar till att upptäcka spännande vetenskap med hjälp av den senaste tekniken inom området, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Nytt science center

I Umeå går anslaget från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse till Umevatoriet som nu alltså får möjlighet att utveckla verksamheten med en ny domteater. Verksamheten vid Umevatoriet planerar nu dessutom för en flytt från Umestan till Sliperiet vid Konstnärligt Campus.

Tanken är att det nya science centret vid Sliperiet ska nå ett antal målgrupper i form av barn och ungdomar, lärare och förskollärare, forskare och studenter, företag och organisationer, makers, kreatörer, konstnärer och innovatörer, samt allmänheten.

– I och med anslaget från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse möjliggörs den vision om att skapa en verksamhet som endast kan motsvaras av ett fåtal internationella miljöer vid exempelvis MIT, Stanford och Heidenplanetariet. Vi ser fram emot en utökad kontakt med dessa miljöer, liksom med Nordens Science Center förening (NSC) och ett antal miljöer i Japan där man bedriver motsvarande verksamhet, säger Annika Kjellsson-Lind, verksamhetschef vid Umevatoriet.

På nationell nivå är naturliga samarbetsparter de science centers som tillsammans med Umevatoriet nu får anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Fakta om satsningen:
Visualiseringscenter C i Norrköping, Umevatoriet i Umeå, Science Center Malmö Museer, Tekniska Museet i Stockholm och Universeum i Göteborg ingår i satsningen. 100 miljoner kronor går till visualiseringsteknik på de fem orterna och 50 miljoner kronor avsätts för pedagogisk utveckling och produktion av dompresentationer vid Visualiseringscenter C.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 31 januari, 2017Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

31 januari, 2017