Harry van der Veen och Niclas Lundell
De tävlade i Sverigefinalen av stor entreprenörstävling och hyllar medarbetarna i sina företag. Harry van der Veen och Niclas Lundell har mycket gemensamt som drivna entreprenörer. En sak är att de vill lyfta fram sina teamen som de har som medarbetare.

Sverigefinalister prisar sina medarbetare

Ingen vinst men en fantastisk utmärkelse ändå. Det menar Niclas Lundell och Harry van der Veen som varit med i finalen som Sveriges främsta entreprenörer.

När EY Entrepreneur Of The Year avgjordes på torsdag kväll i Blå hallen, Stadshuset i Stockholm, fanns bland de tävlande Niclas Lundell, Personalkollen från Umeå, i kategorin Årets manliga stjärnskott, och Harry van der Veen, vd för Nuiteq från Skellefteå, i kategorin Bästa internationella tillväxt. Båda dessa entreprenörer har genom åren fått affärsstöd av Uminova Innovation.

Även om ingen av dem tog hem slutpriset i sina kategorier så är de båda mycket nöjda med att över huvud taget finnas med i finalen.

Resan fram till Sverigefinalen gick via regionfinal i Luleå i höstas. Både Niclas Lundell och Harry van der Veen är helt nöjda med att ha fått komma så långt, att nu även vara med i den stora Sverigefinalen är mest en bonus där de njuter av varje ögonblick, även om båda var nervösa inför att träffa den vassa och erfarna juryn.

Extremt oväntat

– Jag blev berörd när jag vann i regionfinalen i Luleå, jag har nog aldrig blivit så rörd vid någon tävling tidigare, säger Niclas Lundell, som med sitt företag Personalkollen fått ta emot flera priser, exempelvis som Årets tillväxtföretag på Umeågalan 2019.

– Det är en sak när du tittar på företagets siffror i den sortens tävlingar, men när det kommer till persontävlingar så är jag inte så van. Det var extremt oväntat då i Luleå, säger Niclas Lundell samtidigt som han håller fram att han är mycket hedrad av att vara i Sverigefinalen av en stor entreprenörstävling.

– Fast för mig personligen är det inte så viktigt, man får kanske inte säga så för det är viktigt att lyfta entreprenörer, men jag drivs nästan bara av bolagsbygget och medarbetarna.

– Jag är glad över att vara med här, men i morgon är en ny arbetsdag. Teamet är så viktigt, det kan jag känna en sådan här gång, jag vill gärna ha alla här, säger Niclas Lundell.

Allt är en teamvinst

Harry van der Veen, som drivit fram Nuiteq till ett internationellt framgångsrikt bolag med 20 anställda i Skellefteå och lika många medarbetare ute i världen är liksom Niclas Lundell mycket hedrad av att finnas med i tävlingen.

– Det är ett fantastiskt event, det såg jag redan när vi var i Luleå. Det är en prestigefull tävling och det är en stor ära att vara en av sex i min kategori, säger Harry van der Veen, som tävlade i kategorin Bästa internationella tillväxt.

– Det är alltid roligt att folk uppmärksammar vad du gör och allt arbete du lägger ner. Men om det bara berott på mig själv så hade våra affärer tagit slut efter bara en månad. Allt är en teamvinst, även om det just i den här tävlingen handlar om att kora en entreprenör, säger Harry van der Veen.

Ge tillbaka till samhället

Liksom Niclas Lundell betonar Harry van der Veen vikten av ett bra team för att få ett företag att växa. Han betonar även att det som entreprenör är av stor vikt att få dela med sig tillbaka till samhället.

– Vi är inte det allra största företaget vad gäller försäljning, men vi vill ge tillbaka till andra på de sätt vi kan. Vi sponsrar kvinnligt fotbollslag, vi hjälper unga flickor att hitta vägen fram till att studera teknik och vetenskap, vi har byggt en helt ny skola i Uganda, vi har köpt böcker till barn i Indien. Sådant är jag glad över, säger Harry van der Veen.

Från norra Sverige deltog i Sverigefinalen även Anders Jonsson, Rototilt i Vindeln, och Maud Spencer, Svalson i Öjebyn.

Läs mer om alla vinnare i EY Entrepreneur Of The Year 2019.