Johan Hedengran, affärsutvecklare vid Uminova Innovation, hoppas på många kreativa förslag till tävlingen Energy Solution Challenge, där prissumman är 200 000 kronor.
Johan Hedengran, affärsutvecklare vid Uminova Innovation, hoppas på många kreativa förslag till tävlingen Energy Solution Challenge, där prissumman är 200 000 kronor.

200 000 kronor för bästa klimatsmarta lösning

Delta i tävling om klimatsmarta energilösningar och vinn 200 000 kronor. Nu lanserar Uminova Innovation en tävling för en bättre värld.

Extraordinära insatser från extraordinära människor behövs för att tackla klimatutmaningen. Det är grunden för Uminova Innovations tävling Energy Solution Challenge där vinnaren får 200 000 kronor för att utveckla en idé eller lansera en produkt eller tjänst för klimatsmart energilösning.

– Jag ser framför mig att vi får in många kreativa förslag, gärna oväntade lösningar, något som går utanför boxen, säger Johan Hedengran, affärsutvecklare vid Uminova Innovation och ansvarig för tävlingen.

– Det handlar inte bara om tekniklösningar. Att hjälpa människor förändra sina beteenden är också viktigt, lösningen kan även handla om det. Det finns inget område som behöver vara mindre relevant än andra, fortsätter han.

Ger viktigt affärsstöd

200 000 kronor är en stor summa som förhoppningsvis ska ge idébäraren möjlighet att också internationellt lansera sin idé, produkt eller tjänst. För det stannar inte vid pengarna. Utöver vinstsumman kommer vinnaren även att få affärsstöd av affärsutvecklare vid Uminova Innovation för att kunna lyfta sin idé ytterligare.

– Där har vi möjligheter att bistå med vårt nätverk och våra erfarenheter i affärsutveckling, det har vi sett ger god hjälp, förklarar Johan Hedengran.

Som exempel nämner han allt från patentfrågor och omvärldsanalyser, till att förstå vad som går att skala upp i affärsmodellen och hur man ska kommunicera med kunden.

Även om enbart ett förslag vinner prissumman så kan även andra deltagare, i mån av möjlighet, få stöd i sin affärsutveckling.

– Det är en vinnare som får hela beloppet, men andra bra idéer som vi får in kommer också att få vad de förtjänar i utveckling. Ser vi att det är möjligt så kan de också få gå vidare hos oss för att få stöd i sin affärsutveckling, menar Johan Hedengran.

Sista dagen för att lämna in förslag är 4 december 2020. Det kan vara allt från en grov idé på en servett till en färdig produkt eller tjänst redo att lanseras internationellt. Efter att en jury hos Uminova Innovation har granskat de inlämnade förslagen kommer vinnaren att meddelas före jul i år.

Läs mer om tävlingen Energy Solution Challenge.

Tävlingen sker i samarbete med projektet Klimatsmarta Innovationsmiljöer (Energimyndigheten, Arctic Business, Umeå Energi, Skellefteå Kraft och Skellefteå Science City) samt North Sweden Cleantech.