Känslor är energi och känslor styr beteenden. Var din egna bästa vän, eller i alla fall din egna bästa coach. Cecilia Duberg tror på kraften i den egna inre rösten.

8 förmågor som gör dig starkare och mer fokuserad

Träna upp din förmåga till fokus och du blir en starkare och mer framgångsrik entreprenör menar psykologen Cecilia Duberg.

Organisationspsykologen och mentala tränaren Cecilia Duberg besökte idag Uminova Innovation för att prata med startups och ledare om självledarskap och vikten av att ha tillgång till de egna resurserna när det blåser som mest. Vi leder andra så som vi leder oss själva, menar hon, och presenterade åtta mentala förmågor vi alla kan träna upp för att bli lite starkare i allt vi redan kan och gör.

Här är Dubergs 8 tips

 1. Styr din uppmärksamhet
  Din energi är begränsad, hushåll med den. Välj medvetet vad du foksuerar på i stunden. Innan du svarar i telefonen, fundera över vad du vill ha ut av samtalet. Innan du går in på mötet, fundera över hur du vill uppfattas av kollegorna där inne. Stanna upp, andas, skaka loss. När du multitaskar är du inte effektiv – fast du tror det.
 2. Relax
  Stress är inte farligt eller dåligt på kort sikt, men om du är stressad över lång tid handlar din tillvaro mest om att överleva. Om du inte tillgodoser dina basbehov och vilar så kan du inte kliva över från överlevnadsfokus till utforskarfokus. Och det är när vi utforskar som vi växer, lär oss och är kreativa. Cecilia Duberg sätter pulsklocka på alla ledare hon coachar. Inga viktiga beslut om pulsen ligger över 80.
 3. Sätt meningsfulla mål
  De flesta som vill göra förändringar i sitt liv pratar om allt de inte ska göra. Inte äta onyttigt, inte stressa, inte jobba över, etc. Du sätter inte gps:en i bilen på platsen du absolut inte ska till. Hjärnan älskar klarhet. Fokusera på dit du vill och inte på problemen – det kommer att påverka hur du upplever din verklighet.
 4. Träna tanken
  Tankar är bara tankar. De är ofta inte sanna. Din inre dialog styr hur du mår. Var försiktig med hur du talar med dig själv. Du vet bäst vad du mest av allt behöver i stunden. Var din egna bästa vän eller i alla fall dina egna bästa coach.
 5. Stärk din EQ
  Känslor är energi och känslor styr beteenden. Du kan komma i kontakt med dina känslor genom att fokusera på din andning. Och din andning påverkar hur du mår. Visste du att varje individ har ett unikt andningsmönster för varje känslotillstånd?
 6. Sänk hinder
  Jobba smartare, inte hårdare. Anställer du 10 personer till ett projekt dyker det plötsligt upp tio nya saker att göra. Tycks vara en naturlag. Våga sänka hindren istället för att springa fortare och kämpa mer.
 7. Stabilisera
  Sova, äta, komma ut lite. Enkla råd Dubergs mamma ger henne och som så ofta är spot on. Ta hand om dig.
 8. Reflektera
  Ensam eller i team. Det är då vi lär oss. Ha gärna för vana att skriva ner det du är tacksam för. Forskning visar att immunförsvaret stärks efter bara sex veckor som följd av att stressnivåerna sjunker.


Text av: Emmy Ericsson

Publicerad: 14 juni, 2019Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Emmy Ericsson

14 juni, 2019