Alumnen Johanna Björklund prisas för sin forskning

Alumnen Johanna Björklund, stjärnentreprenören bakom börsnoterade Codemill och uppstickaren Adlede, får Nordeas vetenskapliga pris 2021.

Johanna Björklund har använt sin forskning om datorer och språk på ett entreprenöriellt sätt snarare än att enbart förlita sig på en klassisk akademisk karriärväg. Hon prisas nu av Nordeas Norrlandsstiftelse för sina insatser. Prissumman är på 100 000 kronor och delas ut i samband med Umeå universitets Årshögtid i februari 2022.

– Jag är obeskrivligt tacksam till mina kollegor för den fina nomineringen och till Nordea som ser värdet av att länka samman industri, samhälle och akademi, säger Johanna Björklund, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet och grundare av de Umeåbaserade medieföretagen Codemill och Adlede som båda fått affärstöd från Uminova Innovaiton.

För att ett datorprogram ska förstå mänskligt språk måste informationen överföras till en form som kan bearbetas av en dator. Johanna Björklund studerar hur språk kan omarbetas baserat på dess struktur och hur semantik, betydelsen, kan extraheras. På en detaljerad nivå inriktar sig hennes forskning på djup semantisk språkanalys, vilket omfattar algoritmer som ”förstår” sammanhanget och extraherar kärnan i traditionell textinformation, inklusive källor från sociala medier som Facebook och Twitter.

Tekniken hon har utvecklat på Codemill och Adlede används nu i stor utsträckning av globala företag, såsom BBC, Guardian News & Media, ITV, ProSieben och IKEA. Hennes passion för forskning och utveckling har varit den främsta anledningen till att Codemill och Adlede har ett starkt fokus på högutbildad personal, där Codemill har vuxit till 60 anställda med ett antal dotterföretag, och Adlede, som är i ett tidigare skede, siktar mot samma utveckling.

 


Text av: Emmy Ericsson

Fotograf: Jon Hollström

Publicerad: 24 augusti, 2021Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Emmy Ericsson

Jon Hollström

24 augusti, 2021