- Med Merge Games är en viktig pusselbit på plats som gör att vi kommer att nå riktigt stora framgångar framöver, säger Matti Larsson, grundare och VD för Zordix.

Alumnen Zordix köper Merge Games för 117 miljoner

Stjärnentreprenören fick med sig affärskunnande och värdefulla kontakter från inkubatortiden, vilket hjälper i VD-rollen än i dag enligt Larsson.

Alumnen och spelutvecklingsbolaget Zordix i Umeå har annonserat att man är i färd med att köpa brittiska Merge Games, en global förläggare och utvecklare av spel till PC och konsol, grundat 2010 av Luke och Joanne Keighran. Merge Games har en stark marknadsposition och en lång historia av att framgångsrikt ta spel till nya plattformar och marknader.

I och med förvärvet utökar Zordix sin portfölj av egna spelvarumärken. Merge Games äger helt spelserien Smalland och äger även andelar i Alex Kidd, Foreclosed, Monster Harvest och Definitely Not Fried Chicken. För samtliga dessa titlar som förläggs av Merge beräknas det släppas nya spel inom en snar framtid och man kan redan nu lägga till flera av dem i sin Wishlist på Steam.

– Vi är väldigt glada och stolta idag att få välkomna Merge Games till Zordix-familjen. Jag imponeras stort av Lukes och Joannes förmåga att tillsammans utveckla en så framgångsrik förlagsverksamhet för en internationell marknad. Att de drivs av samma entusiasm som övriga entreprenörer i gruppen att bygga upp en lönsam och expanderade verksamhet tillsammans är helt fantastiskt. Med Merge Games är en viktig pusselbit på plats som gör att vi kommer att nå riktigt stora framgångar framöver, säger Matti Larsson, grundare och VD för Zordix.

Inkubatorerna Uminova Innovation och eXpression Umeå bedriver sedan ett drygt år tillbaka satsningen Game Hub Umeå med målet att stärka Umeås spelutvecklingsbransch genom att föra samman gräsrötter inom spelutveckling och digitala upplevelser med etablerade bolag och innovationsmiljöerna.

– Det är så viktigt att stjärnor som Zordix finns som förebild för andra, inte minst unga där ute, som själva vill bygga ett spelutvecklingsbolag. Att Zordix och andra bolag här växer och lyckas visar att Umeå är en plats där man kan bygga bolag som konkurrerar med de allra bästa internationellt. Vi behöver jobba långsiktigt för att det ska fortsätta att vara så, säger affärsutvecklare Fredrik Nyström, ansvarig för spelprojektet.

För Larsson själv har tiden hos Uminova Innovation varit betydelsefull.

– Tack vare inkubatortiden har jag kunnat bygga upp och slipa mitt affärskunnande kring allt från teambyggande, försäljning, finansiering, juridik till administration. De sidor som behövs utöver själva produkten för att ett företag ska kunna gå långt. Jag har dessutom fått ta del av ett internationellt scale up-program och mycket annat intressant, samt ett utökat professionellt nätverk både lokalt och globalt. Allt detta har jag mycket god nytta av nu i min roll som koncern-VD, säger Larsson.


Text av: Emmy Ericsson

Publicerad: 31 maj, 2021Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Emmy Ericsson

31 maj, 2021