Arboreal trädhöjdsmätning kan vinna pris i SkogsElmia Innovation Award. Arboreal har fått affärsstöd inom Uminova Innovation.
Arboreal trädhöjdsmätning kan vinna pris i SkogsElmia Innovation Award. Arboreal har fått affärsstöd inom Uminova Innovation.

Arboreal kan vinna skogspris

Arboreal från Umeå kan vinna SkogsElmia Innovation Award. Företaget har utvecklat en app för att mäta höjden på träd.

Sammanlagt 11 innovationer har nominerats till finalen av årets SkogsElmia Innovation Award. Bland dessa finns startupbolaget Arboreal från Umeå. Vilka bidrag som premieras avslöjas torsdagen den 6 juni i Event Tent på SkogsElmia.

Företaget Arboreal har deltagit i Uminova Innovations Startupprogram och i samarbete med Sveaskog utvecklat sin produkt. Arboreal trädhöjdsmätning är en app till mobiltelefon som beräknar trädets höjd utifrån avstånd till trädet och vinkel till toppen.

Tidigare har skogsägare använt manuella höjdmätare med vinkelmätare plus måttband, eller lasermätare för att mäta, men Arboreals smarta innovation gör jobbet snabbare, enklare och mer exakt.

– Det är samma teknik som används i Pokémon Go, säger innovatören och entreprenören Johan Ekenstedt, som har tagit fram appen tillsammans med Sveaskog, Sveriges största skogsägare.

Innovationen bygger på samma teknik som succéerna Pokémon Go och Ikeas virtuella möbleringsapp Ikea Place, så kallad Augumented Reality (AR).

Innovationstävling

För guldmedalj i SkogsElmias innovationstävling gäller att produkten ska vara en nyhet och tekniken principiellt ny. För silver ska den sticka ut och placera sig bland de bästa i juryns sammanvägning. Kriterierna är nyhetsvärde, miljöpåverkan, arbetsmiljö, slutproduktens kvalitet och ekonomi eller produktivitet.

SkogsElmia Innovation Award är ett nytt pris för året. Utmärkelsen syftar till att lyfta fram ny och innovativ teknik inom skogsbruket. De produkter som får utmärkelsen anses vara så intressanta att de bidrar till att utveckla skogsbruket.

Se filmen om Arboreal trädhöjdsmätare