Emil Eriksson, Järven Ecotech tar emot priset som Årets Cleantechprofil 2019 av Helena Näsström, North Sweden Cleantech.
Emil Eriksson, Järven Ecotech tar emot priset som Årets Cleantechprofil 2019 av Helena Näsström, North Sweden Cleantech.

Årets Cleantechprofil hyllas för bättre vattenmiljö

Vinnaren av Årets Cleantechprofil 2019 heter Emil Eriksson, Järven Ecotech, som hyllas för rening av lakvatten och dagvatten.

– Det är jätteroligt! Vi är hemskt dåliga på att berätta vad vi håller på med. Kul att någon lägger märke till vad vi gör, utbrister Emil Eriksson, vd på Järven Ecotech.

Det var en överraskad Emil Eriksson som av North Sweden Cleantech mottog diplom och kompetenscheck under Cleantech Meetup i Örnsköldsvik den 14 januari. Priset består, förutom äran, av en check på 20 000 kronor till valfri kompetensförhöjande aktivitet som till exempel resa, utbildning, konferens eller liknande.

Motiveringen löd: Han har under en lång tid jobbat och utvecklat produkter kring rening av lakvatten och dagvatten. Hans produkter tar hjälp av framtidens teknik och naturens kraft för att skapa bättre miljö och vatten.

Kriterierna för att nominera en person som Årets Cleantechprofil är att det ska vara en person som engagerat och positionerat sig eller sitt företag på ett föredömligt sätt inom grön teknik, ren energi eller hållbara lösningar i norra Sverige. I år var 18 personer nominerade och det är tredje året som utmärkelsen delas ut.

Tidigare vinnare har varit Roger Gustavsson, Thordab, som utsågs till Årets Cleantechprofil 2018. 2017 gick priset till Laura Vidje, konsult inom hållbar utveckling på Esam.

Om North Sweden Cleantech

North Sweden Cleantech är en regional innovations- och exportplattform för grön teknik, ren energi och hållbara lösningar från Västerbotten och Örnsköldsvik. Plattformen projektleds av Uminova Innovation och Kompetensspridning i Umeå. Plattformen är grundad av Skellefteå kommun, Umeå kommun och Örnsköldsviks kommun, Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten, Bostaden, Vakin, Umeå Energi, Skellefteå Kraft, Processum, Umeå Kommunföretag, Arctic Business Incubator och Uminova Innovation.