Nyamko Sabuni från ÅF, Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Katarina Berg, global HR-chef på Spotify i samband med ett panelsamtal på Techarenan Summit i Stockholm om hur Sverige kan bli bättre på att locka globala talanger.

Attraktiva Sverige behöver förbättra sig

Brist på bostäder och arbetstillstånd gör det svårt för svenska teknikbolag att ta in internationell kompetens, konstaterades på Techarenan Summit.

För sjätte året i rad arrangerades Techarenan Summit och ett tusental besökare hade samlas på Waterfront i Stockholm för en heldag av samtal, paneldiskussioner och pitcher. Tanken med Techarenan är att vara en plattform för innovation och entreprenörskap som samlar nordiska framtidsbolag, etablerad industri, relevanta marknadsaktörer, beslutsfattare och politiker. Och det var en bred palett av samtal som erbjöds på tre olika scener. Men en fråga återkom ständigt, hur gör vi Sverige än mer attraktivt för den globala kompetensen.

Branschorganisationen Teknikföretagen arrangerade bland annat ett samtal mellan centerpartiets partiledare Annie Lööf, Spotifys globala HR-chef Katarina Berg samt Nyamko Sabuni från teknikkonsulten ÅF kring hur Sverige kan bli bättre på att locka globala talanger till våra teknikbolag.

Att Sverige inte har ett attraktivitetsproblem var alla tre eniga om. Vi anses som ett ordnat och välutvecklat land med vacker natur, ett unikt välfärdssystem och intressanta bolag. Dock har vi några stora problem som vi måste lösa.

– Först och främst har vi ett alldeles för stelbent system kring arbetsvisum som en följd av flyktingkrisen 2015.  Jag har hört exempel som en utländsk programmerare som blev utvisad från Sverige för att han hade sökt och fått sitt jobb via LinkedIn och inte arbetsförmedlingen. Så kan vi ju inte ha det, poängterade Annie Lööf.

Katarina Berg fyllde i och utvecklade resonemanget.

– Med nuvarande system är det nästan omöjligt att göra rätt som arbetsgivare. Det räcker med att du har missat på en punkt av fyrtiotvå så kan vår inflyttade anställde bli utvisad.

Svårast att anställa i Sverige

– Vi anställer runt 130 personer i månaden på något av våra 30 kontor runt om i världen. Som ett svenskt bolag med huvudkontor i Sverige så vill vi ju såklart ha flest anställda här. Men för tillfället är det absolut svårast att kunna anställa en global talang i Sverige, berättade Katarina Berg.

– Det här är helt och hållet ett politiskt problem. Jag både förstår och har all respekt för att det politiska systemet inte är lika snabbrörligt som näringslivet. Men detta har varit ett gigantiskt problem i fyra år nu, poängterade Katarina Berg.

Och Annie Lööf lovade bättring.

– I och med januariöverenskommelsen och en tidigare överenskommelse inom Alliansen så har vi nu en bred politisk enighet att lösa denna fråga under denna mandatperiod. Bland annat tittar vi på en form av talangvisum liknande den form de har i Kanada. Och allt behöver inte heller utredas, vi skulle kunna göra något lagstiftningsmässigt direkt, sade Annie Lööf.

Bostäder och skolan

Men det är inte bara arbetstillstånd som är problemet. Både bostadsfrågan i framförallt Stockholmsområdet men också problemen inom skolan lyftes fram som områden som måste förbättras.

– Om jag vill locka en global säljchef från San Fransisco och endast kan erbjuda en villa i Katrineholm är det väl inte så troligt att jag får ett ja, poängterade Jacob de Geer, vd och grundare av iZettle i en annan paneldiskussion.

– Vi har tyvärr många anställda från USA och Asien som väljer att flytta tillbaka till sitt hemland när deras barn når högstadieåldern för att de inte anser att kvaliteten på utbildningen är tillräckligt hög i Sverige, poängterade Katarina Berg.

Och även investerarna ser problematiken.

– Även om vi tidigare har byggt många enhörningar i Sverige (ett bolag med en värdering på 1 miljard US-dollar, red. anmärkning) är det idag mycket enklare att bygga en sådan i Frankrike och Tyskland. Bostadsfrågan, utvisningsproblematiken och skolan är förklaringen. Samt vår oförmåga att få till en vettig beskattning av personaloptioner, berättade Staffan Helgesson från venture capitalbolaget Creandum i en investerarpanel.

Kompetensen helt avgörande

Vikten av kompetens kunde inte nog understrykas vilket Peter Carlsson från batteritillverkaren Northvolt, som planerar en fabrik i Skellefteå, poängterade.

– De företag som blir framtidens vinnare är de som har de människor som springer snabbast på rätt bollar. Idag så är det mycket enklare att locka kompetensen till Sverige än det var förut, förklarade Peter Carlsson.

– Bara de har någonstans att bo och får ett arbetstillstånd, tillade han sedan med ett snett leende.

Så för att Sverige ska kunna fortsätta bygga framtidens teknikbolag får vi hoppas att Annie Lööf får rätt på den raka frågan från moderatorn om vi kommer vi få en förbättrad lagstiftning kring arbetsvisum denna mandatperiod.

– Ja, det kan jag lova, sa Annie Lööf till publikens stora, men samtidigt tveksamma applåder

Maria Olofsson om kompetens till startups

Maria Olofsson, verksamhetsledare hos Uminova Innovation, har under många år jobbat med rekrytering av kompetens till startups för att bygga starka team.

Talanger till startups
Uminova Innovation har under många år jobbat med att stötta startups med dess rekrytering av kompetens, dels genom sommar- och studententreprenör samt även genom ”jobbsök”. Det finns många duktiga studenter som vill stanna kvar i regionen, och vi behöver bli bättre på att visa de spännande jobb som finns här. Umeå är en stad som vill växa, både med startups och nya etableringar, och då behöver vi jobba med platsattraktion för både de som vill stanna kvar, men även hemvändare och andra som vill flytta hit.

Startups har en utmaning i att de i många fall inte kan konkurrera med större techföretag med löner och andra förmåner, vi ser att vi med vår kommunikation och events kan skapa intresse för dessa bolag och få människor att engagera sig på olika sätt, med förhoppning att de kan bli en del av teamet längre fram.

Intresserad av att engagera dig i ett startup?
Att engagera dig i ett startup, oavsett om du är student eller har varit ute i arbetslivet i många år, kan ge dig en oerhörd boost i energi samt ny kompetens, i många fall inom nya techområden. Här kan du läsa mer.


Text av: Linus Stark

Fotograf: Axlund Foto/Techarenan Summit

Publicerad: 26 april, 2019Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Linus Stark

Axlund Foto/Techarenan Summit

26 april, 2019