Jenny Åkermark, ansvarig för Smart City Sweden Region Norr berättade om det stora internationella intresset för grön teknik från Sverige.
Jenny Åkermark, ansvarig för Smart City Sweden Region Norr berättade om det stora internationella intresset för grön teknik från Sverige.

Besökare från hela världen vill se grön teknik

Grön teknik och ren energi stod i fokus när North Sweden Cleantech bjöd in till ett meetup om smarta hållbara städer.

Framtidens hamn som en testbädd i Holmsund utanför Umeå, exportsamarbeten kring grön teknik med innovativa svenska företag och utveckling av smarta hållbara städer var några ämnen som togs upp när North Sweden Cleantech bjöd in till ett meetup om grön teknik och ren energi i Umeå.

Intresset för grön teknik och ren energi växer. Närmare 100 svenska företag finns med i samarbetet kring North Sweden Cleantech, tillsammans med de finska företag som är med i nätverket rör det sig om nära 200 företag, berättade Peter Hedman, processledare för North Sweden Cleantech.

Studiebesök från hela världen

– Vi har inte bara fysiska investeringar i regionen utan även andra satsningar. Smart City Sweden syftar till att öka exporten på smarta hållbara lösningar från Sverige och företagen som står bakom dessa. Vi tar emot studiebesök från hela världen för att visa våra lösningar, berättar Jenny Åkermark, ansvarig för Smart City Sweden Region Norr.

– Under 2019 hade vi 1602 besökare till Sverige så det är ett bra tillfälle att synas som företag, fortsätter Jenny Åkermark.

Bland talarna under kvällen fanns även Magnus Stenvall från Umeå Energi, ansvarig för strategiska partnerskap och samarbeten.

– Digitaliseringen ger jättemöjligheter med fler och fler saker uppkopplade. Det leder till att vi kopplas ihop både som privatpersoner och företag. Vi behöver jobba tillsammans i ett ekosystem kring detta, sade Magnus Stenvall.

– En smart stad bygger på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Vi behöver kompetens in i detta, vi behöver nya innovationer och inte minst kraften i att jobba tillsammans.

Unika samarbeten i Umeå

Magnus Stenvall menar att det händer mycket inom utvecklingen av Umeå.

– Vi utforskar 5G-teknikens möjligheter och vi har ett unikt samarbete kring en ny stadsdel på Tomtebostrand. Tillsammans med Komatsu bygger vi en ny fabrik med hög ambition kring hållbarhet, menar Magnus Stenvall.

Under kvällen berättade även Jan Snygg, Xport, och Lennart Olofsson, vd för Ecoclime om exportsamarbete med innovativa svenska företag, medan Isabella Forsgren, infrastrukturstrateg, INAB, gav en inblick i utvecklingen av den nya hamnen i Holmsund utanför Umeå.