Anders Gunnarsson, grundare av Coeo.
Anders Gunnarsson, grundare av Coeo, gav invigningen av Västerbottensveckorna på Grand Hôtel en extra kick med en ny form av livesändning, som komplement till den livesändning Region Västerbotten står för.

Coeo ger livesändningar nytt liv

Startupbolaget Coeo fick sitt eldop när Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm inleddes då bolagets livesändning prövades i skarpt läge.

Coeo digitaliserar fysiska konferenser, skapar nya möjligheter att delta på distans och ökar även värdet för de på plats genom en webbapp där bland annat filmklipp av varje programpunkt automatisk dyker upp.

Detta ger möjlighet att ställa frågor till paneler i förväg, chatta i realtid, spara favoritögonblick kopplat till videklipp och ställa frågor till föreläsare som kan bli besvarade i efterhand.

Det nystartade bolaget har grundats av Anders Gunnarsson, en veteran inom digital teknikprojekt i Umeå.

– Den som använder tjänsten ska också kunna ta betalt av de som följer arrangemanget på distans, berättar Anders Gunnarsson.

Vad han är ute efter är ett en helt ny affärsmodell som inte behöver lita på de stora sociala mediekanalernas affärsmodeller för att nå ut.

– Men tekniken jag utvecklar är också för de som är på plats, att de ska kunna se om saker i efterhand genom att varje programpunkt märks upp. Det gör det också enkelt att följa parallella sessioner genom att se om dessa i efterhand.

Med sitt nya bolag Coeo har Anders Gunnarsson sökt sig till Uminova Innovation för att få hjälp med bolagets första steg trots att han i en lång rad av digitala projekt redan samlat på sig stor erfarenhet av digitala projekt.

– Jag har precis kommit in i Uminovafamiljen, det är så mycket man behöver stöd med i början. Ensam är man ganska svag och man behöver input i alla lägen, säger Anders Gunnarsson som hoppas på bra diskussioner, pepp och stöd genom inkubatorn.

Så ringer plötsligt ett alarm i hans mobil och han ursäktar sig orden:

– Nu börjar livesändningen om fem minuter så nu måste jag rusa för att kicka igång, säger han och försvinner iväg på snabba ben i vimlet.