Christoffer Rönnberg och Martin Englund från Logscom deltar på Skogens dag 2019 för att visa hur virkesmärkning kan spara stora summor för skogsbolagen.
Christoffer Rönnberg och Martin Englund från Logscom deltar på Skogens dag 2019 för att visa hur virkesmärkning kan spara stora summor för skogsbolagen.

Datummärkt virke kan spara miljoner

En halv miljon kan sparas på en sommar genom att datummärka stockar. Med Logscoms virkesmärkning går det att göra direkt i skördaraggregatet.

När Skogens dag arrangeras i samband med Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm finns startup-bolaget Logscom med som utställare.

– Vi är här för att få kontakt med ledningspersoner och teknikansvariga inom skogsbolag och presentera vår produkt Woodland Inkjet för virkesmärkning, säger Martin Englund, vd och grundare av bolaget.

– Det går bort enorma värden för att virket inte förädlas i rätt tid, fortsätter han.

När vi möter honom är det lunch och konferensens deltagare strömmar ut för att få sig lite i magen. Skogens dag lockar ett par hundra deltagare till ett omfattande program om hur skog och ny teknik kan bidra till ett fossilfritt samhälle, om hur framtidens skogsföretag ser ut och vilka värden som kan skapas. Under dagen diskuteras också jämställdhet i skogsindustrin som en nyckelfråga för framtida kompetensförsörjning.

Mitt bland alla deltagare på konferensen har Martin Englund och hans kollega Christoffer Rönnberg placerat sig strategiskt med en monter i lunchlokalen.

Datumärker avverkat virke

Logscoms produkt för märkning av virke hjälper skogsindustrin att få bättre koll på virkets färskhet genom att datummärka stockarna redan i skördaraggregatet.

Inte minst är det blåning, som uppstår när virket angrips av svamp, man vill undvika. Om inte kan den ekonomiska skadan bli mycket märkbar.

– Vår produkt kan spara stora värden, upp till en halv miljon på en sommar tack vare att man får ordning på virkesflödet och kan kassera skadat virke. Det är mycket pengar, förklarar Martin Englund.

Sammantaget för hela skogsindustrin skulle det bli många miljoner i vinst om flera skogsbolag börjar använda tekniken.

Samverkan gynnar startup-bolag

Maria Hedblom, senior rådgivare inom Skogstekniska klustret, tycker det är mycket bra att Logscom finns på plats för att visa vad ett ungt startup-bolag kan göra för skogsindustrin.

– Martin Englund och hans bolag Logscom är ett bra exempel på hur innovationsstödsystemet i vår region fungerar. Han har varit i kontakt med universitetet, han har fått hjälp av Uminova Innovation att utveckla sin innovation och förädla sin affärsidé. Skogstekniska klustret har presenterat honom för en mängd företag och Sparbanksstiftelsen Norrlands riskkapitalstiftelse har satsat pengar i hans bolag, berättar Maria Hedblom.

– Vi hjälps åt i regionen på ett fantastiskt sätt, säger hon.

Kommer med nya tankar

Ett startup-bolag som Logscom kan bidra med oerhört mycket till den traditionella skogsindustrin, menar hon.

– Martin kommer med nya tankar, han är en skogens människa som ser ny teknik och har förståelse för digitaliseringen. Han älskar skogen och ser förbättringar som kan göras, säger Maria Hedblom.

Närmast vill nu Martin Englund hitta fram till fler företag som kan använda Logscoms virkesmätning i sina maskiner, inte minst för att kunna visa för nya kunder att tekniken fungerar på ett bra sätt.

Skogens dag

Skogens dag arrangeras av Skogstekniska klustret tillsammans med Umeå universitet, SLU, Future Forests och Länsstyrelsen Västerbotten.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Mikael Hansson

Publicerad: 24 januari, 2019Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Mikael Hansson

24 januari, 2019