Tillsammans levererade Özz Nujen och Sara/Claes Schmidt en föreläsning som blandade humor och allvar, fakta och fiktion, inspiration och erfarenhet, till de 360 deltagarna på IT-konferensen HOUSE.
Tillsammans levererade Özz Nujen och Sara/Claes Schmidt en föreläsning som blandade humor och allvar, fakta och fiktion, inspiration och erfarenhet, till de 360 deltagarna på IT-konferensen HOUSE.

”Det är olikheterna som berikar oss”

Med en mäktig manifestation för allas rätt att vara olika avslutades IT-dagen HOUSE som lockade 360 deltagare i Umeå.

När de tre IT-bolagen Hi5, Upkeeper och Office för sjunde året i rad bjöd in till stor IT-mässa var det kanske framför allt budskapet om allas rätt att vara den man är som blev det bestående. Dagen avslutades nämligen med föreläsarna Özz Nujen och Sara/Claes Schmidt som inte tvekade en sekund om sitt budskap till IT-folket som samlats på Nolia.

Sara/Claes Schmidt öppnade föreläsningen i höga stövlar, klänning och skinnjacka med nitar. Att Sara/Claes Schmidt är transvestit kunde ingen missa. Inte heller hens tydliga budskap om vikten av att själv få definiera vem man är.

– Jag är född 1949 och det betyder att jag blev programmerad på 50- och 60-talet av alla som vill in i hjärnan och ha en åsikt om vad du ska tycka, tänka och säga. Det kallas uppfostran, men visst är det programmering. Det börjar med dina föräldrar, fortsätter i förskolan och sedan i skolan, menade Sara/Claes Schmidt.

– I skolan betygsätter de dig sedan på hur duktig du är på att till dig den information som samhället vill att du ska ha.

Efter halva föreläsningen var det komikerna Özz Nujens tur att äntra scenen. Även han tryckte på vikten av att våga förändras, att inte leva kvar i fördomar om andra.

– Det spelar ingen roll hur många duktiga föreläsare ni har och om hur många som säger kloka saker till er om ni inte i grunden väljer att förändras. För det är bara hos dig som det kan förändras, menade Özz Nujen.

Ett öppet samhälle som välkomnar alla

För Sara/Claes Schmidt var det tydligt att vi måste skapa ett öppet samhälle.

– Vi måste skapa ett samhälle som välkomnar folk in i samhället. Sedan är det upp till var och en att avgöra om den vill komma ut med vem den är. Det handlar inte bara om trans, det handlar om allt, om vem du är, om cancer, alkoholism, nedsatt hörsel , att vi fattar att vi är olika och att det är olikheterna som berikar oss, sade Sara/Claes Schmidt.

Dagen i övrigt handlade mycket om distansmöten, framtidens kontor, automatiserad hantering av datorer, surfplattor och mobiler, smarta sensorer och resan till molnet. Sammanlagt 24 seminarier och föreläsningar gav de 360 deltagarna på HOUSE mängder av kunskap och information om vad en IT-avdelning eller ett företag behöver hålla reda på när digitalisering och automatisering ställer nya krav.