Sara Bäckström
Sara Bäckström leder utbildningarna i Microsoft Teams.

Distansarbete skapar sug efter nya verktyg

Coronatider gör att allt fler söker digitala lösningar för möten. Sogeti är ett av många företag som erbjuder utbildning.

Utvecklingen i vår omvärld de senaste veckorna har gjort att stora delar av företagens och organisationers personal arbetar hemifrån. Det finns flera verktyg för distansarbete och i Umeå erbjuder Sogeti gratis utbildning i Microsoft Teams.

– När det började komma information om reseförbud och jobba hemma märkte vi att många började fundera på att ställa om till digitala möten och att det finns en viss ovana kring det. Vi kände att här har vi kompetens för att hjälpa till, säger Anna-Karin Hammar, teamchef på Sogeti i Umeå.

Anna-Karin Hammar och Sara Bäckström är båda övertygade om att fler kommer att gå över till fler digitala möten efter coronatiden. De tror att de flesta kommer att tycka att det fungerar bra och att det finns flera andra vinster som restid, mindre reskostnader och en renare miljö.

– I nuläget har vi inget annat val än att ställa om till digitala möten för att få våra verksamheter att gå vidare och det innebär att vi banar in nya arbetssätt. Det ser ju ut som att det dröjer ett tag till innan vi kan börja resa så vi har tid att hitta nya vanor vilket gör det lättare att stanna i dem, säger Anna-Karin Hammar.

De webbinarium som Sara Bäckström, Microsoft Teams-expert, har genomfört är hon mycket nöjd med.

– Jag har tidigare arbetat med liknande innehåll och i samma format. Det gick därför snabbt att ta fram ett utbildningsmaterial, säger Sara Bäckström.

– Förhoppningsvis sänks tröskeln till att mötas digitalt för de som deltagit på mina webbinarium. Jag önskar att deltagarna inser att det inte är svårt att använda Microsoft Teams för möten och att de fortsätter med det när vi tillåts att träffas fysiskt igen, säger Sara Bäckström.

Läs Sara Bäckströms blogg om att använda Teams till digitala möten.