Caroline Jönsson och Joakim Blomqvist vill att människor ska få en enklare väg till bättre mental hälsa.
Caroline Jönsson och Joakim Blomqvist vill att människor ska få en enklare väg till bättre mental hälsa.

En enklare väg till att må bättre

En enklare väg till bättre mental hälsa vill psykologerna Joakim Blomqvist och Caroline Jönsson ge med sitt företag Insightgap Psychology.

Trots att miljoner av människor lider av stress, ångest och nedstämdhet är det få som förstår mekanismerna bakom sin mentala hälsa. Men att nå ökad förståelse behöver inte längre vara så krångligt.

Psykologerna Joakim Blomqvist och Caroline Jönsson har byggt en visuell förklaringsmodell som nu är Västerbottens kandidat till SKAPA-priset. Modellens syfte är att överbrygga gapet mellan aktuell forskning och individens förståelse.

I nästan tio år har Blomqvist och Jönsson arbetat med modellen och nu är deras företag, Insightgap Psychology, länets kandidat till priset som delas ut till förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande, kreativitet och utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter. Företaget har också under sin första tid fått affärsstöd av Uminova Innovation.

Animerad film och digital utbildning

De senaste två åren har psykologduon även arbetat för att överföra sin förklaringsmodell till en animerad film och en digital utbildning som riktar sig direkt till privatpersoner över hela världen.

– Med vår animerade film och digitala utbildning ser vi potentialen att hjälpa många människor att på kort tid öka både sin självkännedom samt förmåga och vilja att skapa förändring, säger Joakim Blomqvist.

Föreläser hos organisationer och företag

Även ett företagsklimat handlar i grunden om individens mående. För att maximera stödinsatserna i organisationer och företag så erbjuder de en unik föreläsning som hjälper individen att få både insikt om sin situation och motivationen att förändra den.

– En ökad förståelse för orsakerna till varför vi mår som vi gör är grunden för ett framgångsrikt förändringsarbete – oavsett om det gäller dig som är sjukskriven för stress eller kämpar med prestation inom idrott eller näringsliv, säger Caroline.

I satsningen har de utökat teamet med Simon Hedberg, specialist på digital kommunikation. Den animerade filmen, som är på engelska, har också gjorts i samarbete med Mccoy visual.