Vinnarna i Venture Cup Nord firades stort.
Vinnarna i Venture Cup Nord firades stort.

Entreprenörer imponerar i idétävling

Ett socialt nätverk för jakt är ett av de vinnande idébidragen i entreprenörstävlingen Venture Cup, Region Nord.

Regionens fem vinnare i Venture Cups entreprenörstävling IDEA hyllades på Kulturcentrum Ebeneser i Luleå den 11 december. Samtliga platsade på den nationella Topp20-listan och bland bidragen fanns allt från ett socialt nätverk för jägare till en el-skateboard.

Topp20-listan består av de 20 bästa nya affärsidéerna i Sverige som entreprenörstävlingen Venture Cup tar fram varje år efter avslutad tävlingsomgång. Ett av de vinnande bidragen kommer från Christian Esselin och Fredrik Esselin i Umeå. Deras bidrag HuntIn är ett socialt nätverk som länkar samman jägare, markägare och naturintresserade. Detta för att alla ska få möjligheten att medverka och njuta av naturen på ett så effektivt och ekonomiskt sätt som möjligt.

– I framtiden hoppas vi kunna skapa ett internationellt nätverk där privatpersoner och företag är integrerade i plattformen samt förmedla internationella erbjudanden som människor över hela världen kan ta del av, säger Christian Esselin.

De övriga vinnarna i Norrland kommer från Sundsvall och Luleå. Vinnarnas affärsidéer löser problem inom allt från ekonomisk vattenbrist till IT-hjälpmedel för personer med finmotoriska problem i fingrar och händer.

32 procent fler bidrag

Regionen slog rekord med 32 procent i antal inlämnade tävlingsbidrag jämfört med föregående år och det är en ökning i samtliga universitetsorter som är partners till Venture Cup i Norrland.

– Det är fint att se denna ökning med tanke på att vi fungerar som en brygga mellan akademi och näringsliv när det kommer till entreprenörskap i ett tidigt skede, säger Cathrin Sandström, Regionansvarig i region Nord.

Vinsterna innebär utöver en kvalitetsstämpel en prischeck på 5 000 kronor till varje team.

Läs om alla vinnare i Topp20-listan.