Patric Stafshede, vd för LunaLEC, intervjuas i nya film av nyhetskanalen EFN (bilden ovan från ett annat tillfälle).
Patric Stafshede, vd för LunaLEC, intervjuas i nya film av nyhetskanalen EFN (bilden ovan från ett annat tillfälle).

Forskningsbolaget LunaLEC uppmärksammas

Nyhetskanalen EFN lyfter fram LunaLEC vars ljusteknik är aktuell inom både hälsovård och vardagsliv.

I filmen som EFN publicerat berättar Patric Stafshede, vd för LunaLEC, om den patenterade tekniken bakom LEC som står för ljusemitterande elektrokemiska celler. LunaLEC bygger sin teknik på forskning som leds av Nathaniel Robinson vid Linköpings universitet och Ludvig Edman vid Umeå universitet och företaget har fått affärsstöd via  bland annat Uminova Innovation. Läs mer om Uminova Innovations affärsstöd.

Företaget LunaLEC har utvecklat ljuspaneler vilket lett till nya upptäckter. De tunna och flexibla ljusplattorna kan återvinnas som plast när de är förbrukade. På sikt kan det användas som allmän belysning, ett annat användningsområde kan vara i medicin för behandling av olika symptom.

– Vi inriktar oss först på medicintekniska användningar, säger Patric Stafshede i filmen och nämner bland annat ljusbehandling av spädbarn som lider av gulsot. Det är en behandling som föräldrar själva skulle kunna ge sina barn i hemmet med hjälp av LunaLECs teknik.

En annan tillämpning finns inom förpackningsindustrin.

– De vill sätta billiga etiketter på sina kartonger för att identifiera vad som finns i kartongerna eller i reklamsyfte, förklarar Patric Stafshede i filmen.

Det finns ett stort intresse för LunaLEC. Företaget har rankats som ett av de mest lovande cleantech-bolag i Norden och har utsetts till ett av Sveriges hetaste unga teknikföretag på 33-listan, upprättad av Ny teknik och Affärsvärlden.

Se hela filmen Organisk elektronik på frammarsch på EFNs sajt.

Patric Stafshede intervjuas av EFN.