Johanna Björklund, Codemill, hyllar Västerbottens techscen. På bilden tillsammans med, från vänster, Anna Maria Stenlund, tandvårdsdirektör Region Västerbotten, och Torborg Chetkovich, Partner CapMan Infra.
Johanna Björklund, Codemill, hyllar Västerbottens techscen. På bilden tillsammans med, från vänster, Anna Maria Stenlund, tandvårdsdirektör Region Västerbotten, och Torborg Chetkovich, Partner CapMan Infra.

”Galet bra techscen i Västerbotten”

Johanna Björklund, teknikchef för Umeåföretaget Codemill, hyllade startups och teknikföretag från norr när Västerbotten på Grand Hôtel invigdes.

När Västerbotten på Grand Hôtel startade för tjugonionde året i rad var det med ett tech-influerat program med nationella och internationella inslag.

Bland talarna fanns bland annat Johanna Björklund, teknikchef för Codemill, forskare vid Umeå universitet och styrelseledamot för Uminova Innovation.

– Techscenen är galet bra i Västerbotten, det finns ett enormt intresse för att starta upp företag, menade Johanna Björklund och konstaterade att arrangemanget Umeå Tech Arena lockade 500 personer i december 2018.

– Många fler investerare borde komma upp till Västerbotten, inte för vår skull utan för deras egen skull, fortsatte Johanna Björklund under ett av panelsamtalen inför de 300 gästerna.

Som vi tidigare berättat deltar flera startup-företag från Västerbotten i arrangemangen under de tre veckor som Västerbotten på Grand Hôtel pågår. Förutom Codemill deltar även Red Carpet Media, Logscom, Inficure Bio, Hiloprobe, Lipum och Brain Stimulation, för att nämna några av de startups från norr som finns på plats.

Samverkan viktig, betonade Vinnovas generaldirektör

Under invigningen deltog även Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova och en av Sveriges mäktigaste röster inom innovation.  Hon passade på tillfället att lyfta fram flera starka innovationer i Västerbotten som mobil uppkoppling av gruvfordon och Glesbygdsmedicinskt centrum, en enhet för forskning och utveckling i primärvården.

– Vi har, på den lilla befolkning vi är, många företag som ligger i absolut framkant i världen. Det gäller både traditionella industrier och inom många nya områden. Vi rankas som världens näst bästa land i att ta fram företag som kan bli unicorns (red: företag som värderas till mer än en miljard dollar), säger Darja Isaksson.

– Vi är bra på att samverka, det är en av anledningarna till detta. Det är viktigt att komma ihåg, fortsätter hon.

Fakta om Västerbotten på Grand Hôtel

De tre veckorna arrangeras av Region Västerbotten tillsammans med Sparbanksstiftelsen Norrland och Skellefteå Kraft och pågår fram till den 8 februari 2019. Över 20 olika företag och organisationer från Västerbotten tar plats i lokalerna på Grand Hôtel under de tre veckorna med allt från konferenser och möten till seminarier och nätverksträffar. Syftet är att visa på länets utvecklingskraft, bygga kontaktnät och öppna för affärsmöjligheter.

Bland arrangörerna finns i år Umeå Biotech Incubator, Storumans kommun, YH Nord, Skellefteå Kraft, Skogstekiska Klustret, Handelshögskolan vid Umeå universitet med flera.