Martin Rosvall, medgrundare av Infobaleen, installeras som professor vid Umeå universitets årshögtid 2019.
Martin Rosvall, medgrundare av Infobaleen, installeras som professor vid Umeå universitets årshögtid 2019.

Grundare av startupbolag blir professor

Martin Rosvall, medgrundare av prisade startupbolaget Infobaleen, installeras som professor vid Umeå universitet i teoretisk fysik.

Martin Rosvall är både forskare och företagare. Som forskare i teoretisk fysik fokuserar han på samspelet mellan information, kommunikation och struktur i levande system. Som företagare omsätter han denna kunskap i bolaget Infobaleen, hyllat som Årets avknoppningsföretag vid Umeågalan 2018.

För att kartlägga informationsflöden i stora nätverk har Martin Rosvall tillsammans med forskarkollegor utvecklat nya matematiska modeller och kraftfulla algoritmer. Med hjälp av dessa går det att få grepp om strukturen i allt från myllret av transaktioner mellan världens banker och idéflödet mellan forskare, till spridningsmönstret vid influensautbrott och hur mänsklig aktivitet påverkar arters utbredning på jorden.

Det här är kunskap som han tillsammans med övriga teamet i bolaget Infobaleen använt för att bygga en analysplattform för stora datamängder. Den kan till exempel användas av e-handlare som samlat på sig mängder av data om sina kunder och deras beteende och som söker lösningar för aktiviteter som ökar deras kunders nöjdhet och bolagets effektivitet.

I samband med att Infobaleen prisades vid Umeågalan 2018 kommenterade Martin Rosvall den stora fördelen med att ha en inkubator som Uminova Innovation i ryggen.

– Uminova Innovation har varit med oss hela resan, de trodde på oss och gav oss ett nätverk som gjort att vi fått kunder och kan börja tjäna pengar. Det är viktigt att ha någon som sparkar på en i rätt riktning, sade Martin Rosvall vid prisutdelningen.

På lördag 19 oktober 2019 håller Martin Rosvall sin installationsföreläsning om vilken påverkan informationsflöden har på vår omvärld. Vid Årshögtidens ceremoni senare på kvällen installeras han officiellt tillsammans med övriga nya professor vid Umeå universitet.

Se program för Årshögtiden 2019.