Maria Olofsson, projektledare på Uminova Innovation, som intervjuade Maria Dahrieh från Whale Shark och Mikael Nygren från Northern Light Capital om vad ett startupföretag bör tänka på inför mötet med investerare.
Maria Olofsson, projektledare på Uminova Innovation, som intervjuade Maria Dahrieh från Whale Shark och Mikael Nygren från Northern Light Capital om vad ett startupföretag bör tänka på inför mötet med investerare.

Här är investerarnas bästa tips till startups

När du letar investerare, sök rätt partner, inte bara pengarna, var ett av tipsen på Match Up i Umeå.

När Uminova Innovation bjöd in till Match Up-evenemanget i Umeås så blev det till ett intensivt startupmöte, där stora företag och investerare under en heldag fick träffa 40 startups under sammanlagt 160 förbokade möten.

Vid lunch fick alla som önskade bänka sig med lunchtallrikar vid långbord för att lyssna till Maria Olofsson, projektledare på Uminova Innovation, som intervjuade investeringskonsulten Maria Dahrieh från Whale Shark och investeraren Mikael Nygren från Northern Light Capital som frikostigt delade med sig av tips och råd om när en investering är rätt och vad ett startupföretag bör tänka på inför sin första kontakt med investerare.

Att det är en viktig fråga märktes tydligt på det stora intresset. För många startups är finansiering en knäckfråga som behöver hitta sin lösning.

Bästa tipsen från investerare

Här är några av de råd och tips som de erfarna investerarna delade med sig till publiken.

 • Se på ditt förhållande med investerare som ett äktenskap.
 • Kom ihåg att ditt förhållande till investerare är ett maraton, inte en sprint.
 • Var inte rädd för att prata med investerare. De är i branschen för att hjälpa dig.
 • Hitta rätt partner, se inte bara efter pengarna.
 • Bli inte för teknisk när du pratar med investerare. Kom till kärnan i din idé snabbt, tiden går mycket fort i korta möten.
 • Din pitch är inte en retoriktävling. Se istället till vad som ger värde.
 • Fråga efter hjälp. Du kommer att bli förvånad över hur många som faktiskt vill hjälpa dig. Investerare är hjälpsamma eftersom de älskar att se företag växa.
 • Leta inte efter finansiering när du är desperat. Börja din investeringsstrategi från dag ett.
 • Gör din hemläxa innan du möter investerare. Gå igenom allt som har med ditt företag att göra. Det brukar kallas due diligence. Se till så att du har tänkt på alla saker.
 • Var medveten om din styrka, men skönmåla inte siffror på tillväxt.
 • Prata med investerarna om hur de tänker göra exit. Är de långsiktiga investerare eller vill de sälja tidigt?
 • Ha en öppen kommunikation med investerarna. Det kan göra att du slipper framtida problem.
 • Glöm inte att de bästa investerarna är betalande kunder.
 • Om du misslyckas, lär dig av det. Investerare tittar på hur människor lär sig.

 

Stort intresse för att ta del av investerarnas råd till startupföretag.

Stort intresse för att ta del av investerarnas råd till startupföretag.

Bygg ett bra team

Efter investerarnas alla råd kommenterade Nils-Olof Forsgren, vd Uminova Innovation, deras samtal med att påminna om vikten av att bygga ett bra team kring affärsidén.

– Alla startups bör vara medvetna om att investerare investerar i laget. Affärsidén och den potentiella marknaden är viktig, men laget är avgörande. Det är viktigt att du på ett tidigt stadium hittar personer som kompletterar dig själv. Fundera på om de ska erbjudas bli medgrundare för att de ska få rätt incitament och närvaro, säger Nils-Olof Forsgren.