Team Harvest tar emot fint stipendium till minne av hållbarhetskämpen Anna Borgeryd. Foto: Johan Gunséus
Team Harvest tar emot fint stipendium till minne av hållbarhetskämpen Anna Borgeryd. Foto: Johan Gunséus

Harvest får stipendium ur Anna Borgeryds minnesfond

Uminonova Innovations inkubatorbolag Harvest får ett stipendium till minne av Anna Borgeryd, tidigare huvudägare av brödjätten Polarbröd.

I dag delade Anna Borgeryds minnesfond för första gången ut ett stipendium. Nystartade företaget Harvest i Umeå fick under högtidliga former ta emot stipendiet på Polarbröds kontor i Umeå. Anna Borgeryd var Polarbröds tidigare huvudägare och chefsstrateg. Hon var på många sätt den visionära inspirationskällan och drivkraften bakom företagets viktiga arbete mot en uthållig försörjning.

Efter Anna Borgeryds bortgång i februari 2019 startades minnesfonden med syfte att arbeta för att främja forskning och projekt för uthållig försörjning. Stiftelsen satsar på konkreta projekt i mindre skala. Entreprenörskap, folkbildning och kultur låg Anna varmt om hjärtat vilket ska speglas i stiftelsens arbete. Detta skriver Polarbröd i ett pressmeddelande.

– Det känns fint att kunna föra Annas viktiga arbete vidare och lyfta idéer som kan förändra världen till det bättre, säger Anna Borgeryds syster och Polarbrödsgruppens vd Karin Bodin.

Harvest fick stipendiet för arbetet med att bygga en pilotanläggning för att producera mat mitt i Umeå. Genom odling i tätbefolkade områden och med leverans direkt till kunden minskar transporter och behov av emballage. Samtidigt ökar möjligheten för stadens innevånare att komma närmare maten och stärka kunskapen om både odling och råvaror.

– Stipendiet möjliggör vår resa mot uthållig försörjning genom att förbättra sättet vi producerar, konsumerar och värdesätter mat, säger Ellen Bergström som driver Harvest tillsammans med bröderna Tobias och Daniel Remes.

Harvest vann i december 2019 inkubatorn Uminova Innovations tävlingen för klimatsmarta energilösningar, Energy Solution Challenge, i hård konkurrens med ett åttiotal andra affärsidéer.