Daniel Remes,Tobias Remes och Ellen Bergström är eldsjälarna bakom Harvest.

Harvest påbörjar hållbar grönsaksodling i centrala Umeå

Harvest, vinnarna av vår Energy Solution Challenge 2019, öppnar utlämningsplats och förbereder första odlingen. Snart kan umeåbor köpa närproducerade grönsaker året om.

I mitten av november anländer ett 13 meter långt fönsterlöst växthus till Umeåtrion Ellen Bergström, Daniel Remes och Tobias Remes som står bakom startupbolaget Harvest. Odlingsmodulen är ett första steg för Harvests lokala och hållbara matproduktion av grönsaker i centrala Umeå. Modulen kommer göra det möjligt att producera lokal mat på outnyttjade ytor året om. Trion gör sig redo för odling och första skörden som planeras att ske redan i vinter.

– En form av skräckblandad förtjusning, vi har gått och pratat och drömt om detta i nästan två år och nu händer det, berättar Ellen Bergström, medgrundare och vice VD på Harvest.

Harvest kommer inledningsvis att odla örter, sallader och en del mindre rotfrukter. Modulen har ett klimatsystem som kan styras in i detalj på avstånd. Via en app kan de exempelvis tända lampor, ge mer näring och koldioxid till växterna för att skapa en perfekt miljö att odla i.

Just nu förbereder de en tillfällig utlämningsplats, en så kallad mathubb som ritats av Emelie El Habta på Collark och monterats av Martinsons. Privatpersoner kommer enkelt kunna beställa veckans skörd via Harvest hemsida och hämtas ut vid mathubben där också olika aktiviteter som workshops och utställningar kommer ske. Mathubben ingår i projektet Matproduktion för växande städer med syftet att utveckla mathubbar och tjänster i den lokala livsmedelskedjan. I projektet samverkar Martinsons, INAB och Balticgruppen.

För knappt ett år sedan vann Harvest vår tävling för klimatsmarta energilösningar, Energy Solution Challenge. I konkurrens med 85 vassa tävlingsbidrag kammade teamet hem 200 000 för att realisera sin affärsidé samt affärsstöd från Uminova Innovation.

– Vi har känt en trygghet i att ha Uminova Innovation som bollplank. De har fungerat som en naturlig plats att gå till när vi har hamnat i en återvändsgränd. Kontakten med vår affärsutvecklare Kjell Öberg har varit ovärderlig. Genom Uminova Innovations resurser har vi fått mycket hjälp med bland annat vägledning, finansiering och tips om träffar och tävlingar vi kan delta i, som Energy Solution Challenge, berättar Ellen.


Text av: Jonathan Hedlund

Fotograf: Jonathan Hedlund

Publicerad: 19 november, 2020Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Jonathan Hedlund

Jonathan Hedlund

19 november, 2020