Hybricon siktar på kinesiskt samarbete

Elbussbolaget Hybricon skriver avtal med kinesisk leverantör, siktar på internationellt genombrott. Trots bokslut med lägre intäkter signaleras positiva tongångar.

När bokslutet för Hybricon, ett alumnbolag till Uminova Innovation, presenteras är det med lägre intäkter och en vändning till förlust i fjärde kvartalet 2019, jämfört med vinst motsvarande kvartal föregående år. Efter ett år som bjudit på både med- och motgångar för Hybricon så meddelar elbussbolaget att det trots allt tar ett stort steg mot internationellt samarbete med en större aktör på marknaden för stadsbussar, något som varit bolagets stora mål.

– Vi signerade ett memorandum of understanding med den kinesiska busstillverkaren King Long, säger vd Johan Suup, i en kommentar till bokslutet.

Samarbetet innebär att Hybricon erhåller exklusiva rätten att marknadsföra och sälja King Longs bussar i Sverige och Danmark inklusive service- och eftermarknad. Vidare skall Hybricon anpassa de kinesiska bussarna efter nordiska förutsättningar. Målet är att också kunna bidra med snabbladdningsteknik i kommande utvecklingsprojekt.

Ett annat viktigt erkännande kom i början av det här året när Umeå kommunföretag valde att förlänga avtalet med Hybricon gällande servicen av bolagets 10 elbussar och laddningsstationer i Umeå.

– Vi ser förlängningen av avtalet som ett kvitto på vår satsning att bli ett fulltäckande serviceföretag, kommenterar Johan Suup, i sin kommentar till bokslutet.

Under 2019 blev det efter diverse turer också slutgiltigt klart att Hybricon går miste om en order om sex stycken bussar från Skellefteå. Men med den nya kinesiska partnern kommer motivationen att fortsätta, och 2020 ser ut att bli ett spännande år, fortsätter Johan Suup.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 17 februari, 2020Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

17 februari, 2020