Joakim Blomqvist och Joel Smedberg berättade om hur de med sina företag vill göra skillnad och bidra till bättre liv. På bilden tillsammans med Maria Olofsson från Uminova Innovation.
Joakim Blomqvist och Joel Smedberg berättade om hur de med sina företag vill göra skillnad och bidra till bättre liv. På bilden tillsammans med Maria Olofsson från Uminova Innovation.

Idéer som gör skillnad

Terminens sista Startup Coffee hos Uminova Innovation gästades av 2p1 och Insight Education, två startups som vill göra skillnad.

För att nå framgång med sin idé krävs inte nödvändigtvis den mest tekniska och invecklade lösningen. Många gånger är de enklaste idéerna de bästa lösningarna. Det viktigaste är att bryta invanda tankemönster och tänka i nya banor. Men också att hitta balans i sitt liv. Det var några ämnen som entreprenörerna Joel Smedberg, 2p1, och Joakim Blomqvist, Insight Education, ville lyfta fram.

2p1 vill göra skillnad genom att skapa bättre inomhusmiljöer och sälja miljövänligt ljus som tjänst. Deras idé är att bygga belysning av återvunna digitala skärmar.

Joel Smedberg, grundare av 2p1, vill få folk i företagsledningar att se hur de kan använda avfall som resurs istället för som sopor och spara pengar på det.

– Användarna ska beställa en tjänst, inte en produkt. Vi ser nu att det finns upphandlingar som behandlar ljus som tjänst, inte som produkt.

Mental hälsa

Insight Education är ett startup som vill hjälpa fler att må bättre.

– Vi vill sprida kunskap om mental hälsa. Vi vill göra mental hälsa lättare att förstå och även uppnå, berättar Joakim Blomqvist och tar sin start i att han som 18-åring fick en cancer som vände upp och ner på livet. Det ledde till att han blev yoga-lärare och utbildad psykolog.

De erfarenheter han fått under åren vill han nu föra vidare till andra om varför vi känner stress, ångest och nedstämdhet. Med inspiration från Hans Rosling och hans sätt att använda statistik ville Joakim Blomqvist göra något liknande, förmedla kunskap genom att använda animerade bilder.

Liv i balans

Livet som startup-entreprenör är ofta tufft med stora krav på att vara kreativ och hålla sig framme. Men att hitta balansen är viktig, betonar båda.

– Det viktigaste för mig är att äga mitt syfte, att veta vad jag vill. Jag vill se till att lära mig meditera, att träna, och ha koll på det jag kan ha koll på och inte bli uppstressad av det jag inte kan göra något åt, säger Joel Smedberg.

Joachim Blomquist håller med om vikten av att hitta balans i sitt liv.

– När vi är i stress är det svårare att hitta kreativa lösningar, säger Joachim Blomquist.

– Det är viktigt att hitta en balans, att ta hand om sig själv. I startup-världen är det ett högt tempo. Men man får inte glömma bort fokus på sig själv, att få plats med annat i mitt liv, säger Joakim Blomqvist.