Nuiteq vill få fler att upptäcka interaktiv teknik för lärande. På bilden en satsning från Nuiteq för att få fler flickor att intressera sig för teknik.
Nuiteq vill få fler att upptäcka interaktiv teknik för lärande. På bilden en satsning från Nuiteq för att få fler flickor att intressera sig för teknik.

Interaktiv teknik för lärande i fokus för Nuiteq

Nuiteq från Skellefteå skapar engagemang för lärande. Interaktiv teknik med pekskärmar är grunden för läromedlen som säljs i mer än 70 länder.

Skellefteåföretaget Nuiteq fortsätter att nå ut på en internationell marknad med sina interaktiva läromedel. Idag används Nuiteqs mjukvara av företag och skolor i över 70 länder. Den internationella prägeln på företaget märks också bland medarbetarna. Förutom teamet i Skellefteå, som består av en mängd nationaliteter, finns också medarbetare i Indien, Brasilien, Kanada, USA och Dominikanska republiken.

Växande svensk branschorganisation

Förankringen i Sverige är också stor. Nyligen blev Nuiteq medlem av branschorganisationen för utbildningsteknologi, Swedish Edtech Industry. Edtech står för Educational Technology och omfattas av tjänster och produkter som läromedel, lärresurser, provverktyg, lärplattformar, administrativa system, hårdvara, nätverk, kommunikationslösningar och kompetens. Det är en växande bransch som vill ge större möjligheter till att samarbeta i ett starkt ekosystem som delar kunskap och branschövergripande initiativ.

Stort videoarkiv

Nuiteqs flaggskepp går under namnet Snowflake och är en pedagogisk lärplattform för undervisning och utforskande med stöd av pekskärmar. För att marknadsföra produkterna har Nuiteq byggt upp ett stort videoarkiv på Youtube där de olika läromedlen presenteras.

I höst är företaget exempelvis aktuell med en serie program om ursprungsbefolkningen i Nordamerika för att ge elever och lärare möjlighet att interaktivt via pekskärmar utforska ursprungsbefolkningens historia, kultur och traditioner.

Ge lärare fler möjligheter

Programmen som Nuiteq gett ut har stor bredd, allt från ordkunskap och matematik till spel som lär ut hur djurens ungar ser ut eller frågesport om geografi.

– Vi vill inte ersätta lärarna, vi vill förstärka deras möjlighet att undervisa. Vi vill att de ska bli så bra som möjligt, säger Johan Larsson, teknikchef hos Nuiteq, i en nysläppt video från Nuiteq.

I videofilmen berättar Harry van der Veen, vd för Nuiteq, mer om bakgrunden till hela företaget och dess vision.

– Snowflake har utvecklats utifrån att stimulera samarbete. Det har alltid varit en ledstjärna för oss, säger Harry van der Veen.

– Nuiteq handlar om kreativitet, samarbete, kommunikation och kritiskt tänkande. Det är så vi kan ge en grund för lärare att lära ut och för att elever ska kunna lära sig, fortsätter Harry van der Veen.

Nuiteq är ett bolag som har fått affärsstöd av Uminova Innovation.

Se filmen om Nuiteq nedan: