Lyckade uppdrag och bra kontakt med bolag har årets sommarentreprenörer vid Uminova Innovation fått.
Lyckade uppdrag och bra kontakt med bolag har årets sommarentreprenörer vid Uminova Innovation fått.

Lyckade uppdrag för sommarentreprenörer

Rekordmånga studenter har i år varit sommarentreprenörer. Linnea Berggren och Matilda Andersson har jobbat med Umeå Energi och Atea.

Under sommaren har 32 studenter från olika utbildningar vid Umeå universitet prövat på att vara sommarentreprenörer genom Uminova Innovation. Deras uppgift har varit att utföra olika typer av punktinsatser som gör skillnad i de bolag som de samarbetat med.

Linnea Berggren, blivande civilingenjör med inriktning interaktion och design, och Matilda Andersson, som läser till civilekonom inom management, har som sommarentreprenörer fått i uppdrag att utforska Internet of Things och kommunikationsnätverket LoRa på uppdrag av Umeå Energi och Atea.

– Det var nyttigt att förstå och forma uppdraget utifrån Umeå Energis vision. I brainstorming-fasen pratade vi också mycket om Umeå som stad och hur den kan bli smartare – vilka potentiella appliceringsområden det finns, säger Matilda Andersson i en artikel på Umeå Energis blogg.

– För att testa tekniken har vi placerat ut sensorer som mäter väder, vattentemperatur och fyllningsgrad i vedförråd. ATEA har en plattform där vi kan hantera data och nu ligger fokus på att få ut det till en egen webb och skapa tjänsten. Att se hur teorin funkar i praktiken innan vi ska presentera slutresultatet för styrgruppen i september, säger Linnea Berggren.

Mycket givande

Båda tycker att det varit mycket givande att arbeta för Umeå Energi och Atea.

– Jag känner att jag har vuxit i min yrkesroll och fått praktisk erfarenhet. Och massa nya kontakter, säger Matilda Andersson.

– Jag håller med. I skolvärlden är det ibland svårt att uppskatta vad man kan. Här har alla litat på oss och sagt ”kör på”, säger Linnea Berggren.

Läs hela intervjun på Umeå Energis blogg och vad projektledaren Lars Mikaelsson säger.