Vkna hjälper företag och organisationer med mångfaldsarbete och jämställdhet. Ny flyttar bolaget in i nya lokaler. Från vänster Robin Ramquist, Anette Hedqvist, Emma Möller och Johanna Engström.
Vkna hjälper företag och organisationer med mångfaldsarbete och jämställdhet. Ny flyttar bolaget in i nya lokaler. Från vänster Robin Ramquist, Anette Hedqvist, Emma Möller och Johanna Engström.

Mångfald och jämställdhet hjälper företag växa

Startupbolaget Vkna har haft stor framgång med sina tjänster kring mångfald och jämställdhet. Nu flyttar bolaget in i nya lokaler.

Det händer mycket för startupföretaget Vkna i dessa dagar. Tidigare i år lanserades Vkna Mångfaldsverktyg, en fortsättning på det jämställdhetsverktyg som använts av bland andra Sveaskog, Komatsu Forest i Umeå och Region Västerbotten.

Nu står företaget inför nästa stora händelse med en flytt till nya lokaler efter att under flera år huserat som inkubatorbolag hos Uminova Innovation.

– Vi har suttit länge på Uminova men nu när vi blivit fler personer behöver vi flytta. Det är spännande att stå på egna ben, att ha en egen lokal och känna att nu gör vi det här själva, säger Emma Möller som tillsammans med Johanna Engström grundade Vkna 2014.

Att flytta ut på stan är ett naturligt steg för ett inkubatorbolag. Den första tiden i bolagets början kan det vara bra att få konkret stöd i form av exempelvis lokaler och affärsstöd hos en inkubator men tanken är ju att startupföretag ska bli flygfärdiga och allt mer klara sig själva. Med fyra anställda och en praktikant har Vkna kommit till det stadiet nu.

– Vi har fått mycket kompetens och kunskaper från Uminova men nu ska vi styra upp det hela på egen hand, konstaterar Emma Möller med ett leende.

Vuxit som företagare

Förutom att företaget fått god hjälp av Uminova att växa så har också Emma och Johanna vuxit som företagare, menar de båda.

– Vi har lärt oss så mycket om företagande, det har utvecklat oss jättemycket, konstaterar Johanna Engström.

Nu vet de vad de kan och att de har mycket värdefulla tjänster kring mångfaldsarbete och jämställdhet att erbjuda sina kunder.

En affärsidé som håller

– Vi har vuxit som bolag och sett att vi är trygga med vilka vi är. Vår affärsidé håller och vi har många bra kundsamarbeten på gång, säger Johanna Engström.

Nu närmast väntar fortsatt kundarbete, att hålla sig nära de kunder som företaget redan har, och att fokusera på att hitta nya kunder. Med avstamp i de nya lokalerna på Storgatan 43 i centrala Umeå ser de båda företagarna positivt på närmaste framtiden. Behovet av Vknas tjänster är stort, menar de.

Mångfaldsverktyget är färdigt så nu har vi både det och jämställdhetsverktyget klart. Nu fortsätter vi att plocka fram de bästa funktionerna för att kunderna ska kunna använda det så bra som möjligt, säger Emma Möller.

Arbete med mångfald och jämställdhet har blivit en naturlig del i många företags vardag. Men det är också ett arbete som många vill ha hjälp med.

– Det är inte alltid så lätt för företag att hålla i sådant här arbete själva. Därför är det skönt att ha någon som kommer in och berättar hur de kan jobba. Vi har också möjlighet att följa företag över tid, kontinuitet är viktigt, säger Johanna Engström.

– Vårt mål är att växa ännu mer och med lokaler här centralt i Umeå vill vi bli en mötesplats kring frågor om mångfald och jämställdhet och knyta till oss fler för nya samarbeten, säger Emma Möller.