Henrik Frienholt
Henrik Frienholt är glad över att EU har beviljat deras SME Instruments ansökan om 50 000 euro och att flera nya kunder har kommit in.

Medvind för ShimmerCat – får finansiering av EU

Umeåföretaget ShimmerCats unika mjukvara för e-handeln får nu finansiering av EU för utveckling. Men de har även nya affärer på ingång.

E-handeln växer så det knakar i världen. Detta innebär nya utmaningar när det kommer till tekniken bakom och i synnerhet laddningstiderna för e-handelssajterna. Umeåföretaget ShimmerCat har utvecklat en ny mjukvara som kan minska laddningstider med hjälp av HTTP/2 och maskininlärning. Nu har de erhållit finansiering på 50 000 euro från EU:s satsning SME instruments fas 1 för att gå ut med sin mjukvara på en internationell marknad. Det är ett kvitto på att företaget tillhör EU:s elitskikt inom området.

– Vi är tacksamma för engagemanget från EU som bevisar att vi har en stor potential att förbättra och skapa ett mer tillgängligt internet, säger Henrik Frienholt en av ShimmerCats grundare.

Hård konkurrens

ShimmerCat har i konkurrens med fler än 2000 andra europeiska innovativa företag, blivit utvalda som ett av de 260 heta bolag som får medel. Pengarna ska användas till att vidareutveckla deras produkt som automatiserar optimeringsarbetet för e-handlare mot den internationella marknaden.

– Att vi har lyckats förmedla vad vi kan och vill göra, i stark internationella konkurrens, det är otroligt roligt. Med det här i ryggen, ska vi bygga vidare på vår unika produkt och hjälpa fler e-handlare, säger Ludvig Bohlin, VD på ShimmerCat.

Nya kunder

Det är inte bara i beskedet från EU det råder medvind för ShimmerCat. De var nyligen på plats under Åre Business Forum där de var med och tävlade som ett av tio utvalda startupbolag i ALMI:s pitchtävling för en vass investerarpanel. I hård konkurrens tog sig ShimmerCat till final som ett av tre bolag, men tyvärr räckte det inte ända till seger.

På affärssidan ser det också bra ut.

– Vi håller just nu på med ett projekt med en av Nordens störst e-handelsplattformar som vi ska integrera vår teknologi med. Mer info lär komma innan sommaren. Under det senaste halvåret har vi även tagit in lite större kunder som Twistshake och Outdoorexperten som båda är bland topp-100 e-handlare i Sverige, berättar Henrik Frienholt.

ShimmerCat är en webbserver-mjukvara, som utvecklats av tidigare forskare vid Umeå universitet. Utvecklingsarbetet har skett med stöd av Uminova Innovation och många andra innovationsaktörer i Umeå.

Karl-Erik Johansson om att söka bidragen SME Instruments

Karl-Erik Johansson arbetar som ledare för Uminova Innovations internationella grupp och som affärsutvecklare med inriktning främst mot EU-länderna samt som rådgivare för EU-finansiering åt små- och medelstora företag.

Vilka företag kan söka SME Instruments?
Bidraget är till för att gå ut med en innovation på en internationell marknad. Innovationen skall ligga på TRL 6, dvs att teknikutvecklingen huvudsakligen är avklarad och att man har en prototyp som fungerar i en relevant driftmiljö. Naturligtvis kan man ha med viss teknikutveckling om det tillexempel finns officiella standarder man måste följa. Men nyckeln till framgång är att projekten innehåller mest marknadsutveckling och inte teknikutveckling.

Gyllene fönster just nu
Passa på och sök SME Instruments 70% bidrag för en internationell förstudie på 50 000 euro senast 7 maj eller 5 september, bättre än såhär blir det inte. Till hösten försvinner Fas 1 medlen och endast den stora Fas 2 finansieringen på 500 000-2 500 000 euro blir kvar.