Maria Olofsson, Meiju Vartianen och Niclas Lundell pratade om den oraka entreprenörsresan i samband med Startup Coffee den 9 april.

Meriterande att göra fel och lära sig av sina misstag

En entreprenörsresa är sällan en rak väg framåt. På Startup Coffee den 9 april berättade Meiju Vartianen och Niclas Lundell om sina resor.

Startup Coffee i Uminova Innovations kök var välbesökt som vanligt nä Meiju Vartianen från startup-bolaget Mowida och Niclas Lundell från Personalkollen berättade om sina erfarenheter och utmaningar de har stått inför under sin entreprenörsresa. Maria Olofsson, verksamhetsledare på Uminova Innovation, ledde samtalet på scenen.

–  Under en viss period tappade vi ungefär 30–40% av kundstocken från en dag till en annan. Pengarna tog slut och det var väldigt stressigt en period, men vi löste det till slut med fler kunder och lån, berättade Niclas Lundell.

Viktigt med relationer med finansiärer

Även Meiju Vartianen från Mowida har stött på stora utmaningar kring finansiering, men löst likviditeten genom investerare.

–  Det är viktigt att bygga relation med många finansiärer tidigt, för att sen när du väl behöver finansiering så kan det vara lättare att kunna välja vem du vill jobba med, säger Meiju Vartianen.

–  För mig var det viktigt med samma värderingar, att vi hade gemensamma mål, att det fanns personkemi och att finansieraren hade ett långsiktigt engagemang i mitt bolag, menade Meiju.

Fler anställda om fem år

I publiken var det många som var intresserade av att starta eget och de två entreprenörerna inspirerade deltagarna. Maria Olofsson frågade entreprenörerna vart de befinner sig om fem år.

– Om fem år är vi ett trettiotal anställda, vi har byggt kassa som gör att vi har råd att gå in i nya branscher och målsättningen är att arbeta inom tre branscher, säger Niclas Lundell.

–  Då kommer vi vara några fler anställda, leverera lösningar som kunderna vill ha, ha en större marknadsandel i Sverige och satsar mer på de anställda, säger Meiju Vartianen. Kanske tittar vi mer på Finland som marknad. Utmaningen är att hitta bra medarbetare som passar in i teamet och skapa en arbetsplats som medarbetarna trivs på, säger hon.

Avslutningsvis påpekkar Maria Olofsson att det är viktigt att våga berätta om sina misstag och det är något som internationella investerare tittar på, säger hon. En entreprenörsresa är sällan spikrak och det är meriterande att göra fel och lära sig av sina misstag.