Techstudenter, och inte minst kvinnliga, är hett eftertraktade. Storbolag har massor att erbjuda, men det är i startupvärlden den där fantastiska första möjligheten kan finnas.

Morgondagens techstjärnor samlas i Umeå

De unga kvinnorna i nätverket DataTjej samlas just nu i Umeå för ett fullspäckat program under tre dagar. Under tisdagskvällen bjöd Uminova Innovation på en välkomstträff där man berättade om Umeå som techstad och möjligheterna i startupvärlden.

Kring 100 IT-studerande tjejer samlades under onsdagskvällen på P5 i Väven för den årliga konferensen DataTjejs första programpunkt. Ett välkomstmingel riggat av inkubatorn Uminova Innovation och Umeå kommun. Kommunens marknadschef Anna Olofsson berättade om Umeå som en utmärkt plats för företagande och innovation, och hur det kommer sig att Umeå faktiskt placerade sig på en fin delad andraplats i kampen om titeln European Capital of Innovation 2018. Ovanligt hög tillit mellan människor som bor och arbetar här är en av flera förklaringar – samarbeten och utvecklingssatsningar har helt enkelt fin grogrund här. Maria Olofsson, verksamhetsledare hos Uminova Innovation, gav tips på hur man som ny på arbetsmarknaden ska tänka när man jagar grymma jobbmöjligheter. Våga sticka ut i dina ansökningar och prata om värdet du kan tillföra.

– Som kvinna med en IT-relaterad utbildning är man i dagsläget väldigt attraktiv på arbetsmarknaden, både för stora techbolag som för startups. Med den här kvällen ville vi såklart hälsa deltagarna på DataTjej-konferensen välkomna till Umeå, men minst lika viktigt är det för oss att visa att det kan vara ännu mer intressant och utvecklande att inleda sin karriär hos en startup än på ett större bolag, sade Linus Stark, marknadsförare hos Uminova Innovation.

DataTjej är en ideell förening som arbetar med att främja kvinnor och icke-binära i alla åldrar som är intresserade av, studerar eller arbetar inom data och IT. Man strävar efter att öka gemenskapen datatjejer emellan, och fokuserar på att förbättra relationen mellan studenter och näringsliv. Året om anordnas event, men mest känt är den årliga konferensen där företag och studenter nätverkar. I år hölls den tre dagar långa konferensen i Umeå. Nästa år blir i Linköping.