Umeå Tech Arena
Roboten Pepper väckte många känslor hos de 250 deltagarna på Umeå Tech Arena. Hur blir det med robotar i framtiden? Kan de vara en del av människors sociala vardagsliv? Foto: Malin Grönborg.

Nu kommer teknik för en bättre värld

Talande robotar, elbilar och teknik för att få flyktingar att hitta jobb. Umeå Tech Arena visar på ny teknik som kan förändra världen.

Med temat Doing Good vill Umeå Tech Arena lyfta fram tekniklösningar som kan bidra till en bättre värld. Närmare 250 deltagare kom till nya kulturhuset i Umeå för att lyssna till och träffa startup-bolag som har idéer som kan förändra världen.

Robot för äldre

Den talande roboten Pepper var nog den som berörde mest med sin vänliga stämma och uppsyn. Pepper används inom robotforskning vid Umeå universitet för att undersöka om robotar kan bli en del av framtidens äldrevård. Forskarna Thomas Hellström och Suna Bensch från Datavetenskap lockade tillsammans med roboten fram många skratt, men väckte också frågor hos deltagarna om hur robotarna kan bli en del av vårt sociala vardagsliv.

Umeå Tech Arena är en mötesplats för innovatörer, entreprenörer, visionärer och investerare. Det är en helkväll då Umeås växande startup-bolag inom tech-området får presentera sina affärsidéer inför öppen ridå.

Niklas Jansson vid Umeå Tech Arena.

Niklas Jansson, grundare av Delbar, berättade om hur hans företag vill uppmuntra fler att dela på sina prylar istället för att köpa nytt. I bakgrunden panelen som gav återkoppling på den teknik som presenterades under Umeå Tech Arena. Från vänster André Bogsjö, Uniti, Laura Vidje, Esam, och Simon Miderfjäll, GF Chansen. Foto: Mikael Hansson.

Dela på prylarna

Niklas Jansson från Delbar var en av företagarna som klev fram på scenen. Han har genom åren drivit fram flera framgångsrika företag. Störst har Studentconsulting blivit, ett företag som idag omsätter drygt en miljard kronor. Under Umeå Tech Arena berättade Niklas Jansson om sitt nya startup-bolag Delbar som hjälper människor att dela på saker istället för att var och en ska köpa egna prylar.

– Min personliga anledning för att driva det här företaget är att jag har tre egna små barn. Om de frågar mig när de har vuxit upp vad jag gjorde för att rädda världen så vill jag kunna svara dem att jag var med i arbetet för hållbarhet, förklarar Niklas Jansson.

– Entreprenörskap handlar om att förändra. Jag tror att vi 200 som har samlats här kan göra mycket för att förändra vårt samhälle, fortsätter Niklas Jansson.

Övriga två lokala Umeåbolag som presenterade sig under kvällen var Tensaii som arbetar med upplevelsecentrerad design och Hiloprobe som tagit fram en metod som kan avgöra hur farlig en tjocktarmscancer är.

Uniti

Verena Kitowski. marknadsansvarig för elbilen Uniti, berättade om lanseringen av den nya svenska minibilen som är eldriven.

Elbil och hjälp för nyanlända att hitta jobb

peciellt inbjudna gäster var företagen Just Arrived från Stockholm och Uniti från Lund. Just Arrived har byggt en digital plattform som sammanför nyanlända med svenska företag som behöver hjälp med kortare uppdrag och tjänster, framförallt inom event, restaurang och service.

– Vi löser inte hela problemet, men vi hjälper tusentals människor att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Andreas König, en av grundarna av Just Arrived som är en stiftelse utan vinstintresse, men drivs som en typisk tech-startup.

Uniti är det nya svenska bilföretaget som vill rädda världen. Företaget har tagit fram en prototyp till en minibil för stadstrafik, byggd av återvinningsbara material och med en optisk instrumentbräda utan plastiga knappar. Istället för en ratt styr föraren med en joystick. Enligt Unitis marknadsansvarige Verena Kitowski har till och med sjuåringar som fått pröva bilen i en simulator lärt sig köra den omedelbart.

Nästa Umeå Tech Arena kommer att anordnas under våren 2017, då med temat Going Global.