Jonas Sjöberg, grundare av Photon Sports, demonstrerar företagets teknik vid en arbetsmarknadsmässa för studenter vid Umeå universitet.
Jonas Sjöberg, grundare av Photon Sports, demonstrerar företagets teknik vid en arbetsmarknadsmässa för studenter vid Umeå universitet.

Photon Sports tar in 8,5 miljoner i kapitalrunda

Inkubatorbolaget ska använda pengarna för att lansera sin produkt mot fotbollsindustrin och främst den nordiska marknaden.

Inkubatorbolaget Photon Sports, som utvecklat en lösning som mäter faktorer som snabbhet, reaktionstid och explosivitet med hjälp av sensorteknik och 3D-kameror, tar in 8,5 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av Partnerinvest. Treac Innovation och Unboxx.se. Pengarna ska användas för att lansera produkten mot fotbollsindustrin, först och främst den nordiska marknaden. Fotbollen är en enorm sport, och dessutom redan väldigt datadriven, vilket gör att den passar bra att satsa på.

Det är nu sex år sedan Jonas Sjöberg grundade bolaget och i höstas klev även fotbolls- och TV-profilen Hanna Marklund in som ny delägare i bolaget. Hon har spelat 118 landskamper, tagit tre SM-Guld, ett EM-silver och fått svensk fotbolls finaste pris Diamantbollen.

– Jag tänkte direkt vilken bra lösning. Att kunna mäta och ta med tekniken till träning och skapa kontinuitet i mätningen. Tidigare har man behövt gå till en stor anläggning för att kunna genomföra tester, eller satt upp fotoceller och liknande, det har varit för komplicerat, säger Hanna Marklund till Breakit.

Produkten har legat i utvecklingsfasen och nu är bolaget redo att skala upp. Jonas Sjöberg säger att målsättningen är att bli en betydande aktör i Norden i år, och erövra Europa under 2022.

– Det är ambitiösa mål och vi är ödmjuka och införstådda med att uppskalning kan ta lite tid. Dock är vi norrländskt trygga i produkten och ser att det bara är en tidsfråga innan vi omsätter åttasiffriga belopp, säger Sjöberg.