Så kan klimatet räddas

Umeåbon Tomer Shalit har gått från ångest till en tro på att vi kan rädda klimatet. På Umeå Tech Arena presenterade han pusselbiten ClimateView.

Larmrapporterna om klimatet står som spön i backen och Umeå Tech Arena den 14 maj fokuserade på hur teknik kan vara en av lösningarna på alla klimatutmaningar. En person som har haft ångest kring klimatet är entreprenören Tomer Shalit från Umeå. Men i dag har han en annan syn.

– Jag har under det senaste året gått ifrån att vara i princip paralyserad över hur vi ska lösa klimatkrisen till att ha mer hopp och energi än jag någonsin har haft i mitt liv. Inte för att klimatet på något sätt mår bättre, utan för att det finns en så stark kraft inom myndigheter, företag och organisationer att hitta en lösning på denna utmaning, poängterade Tomer Shalit i inledningen av sin presentation på Umeå Tech Arena.

Tomers del av lösningen på problemet är ClimateView. Ett verktyg som gör det möjligt för nationer, städer och organisationer att visualisera sina klimatkartor och skapa konkret handling kring dessa.

– När det gäller Sverige så har vi väldigt mycket data i from av rapporter och böcker som berättar hur vi ska kunna ta oss till ett fossilfritt transportsystem och så vidare. Problemet med alla dessa rapporter är ju dock att så fort de har lämnat tryckeriet så är de inaktuella. Samt att de inte är särskilt enkla att ta till sig och agera på, tydliggjorde Tomer Shalit.

Analog prototyp

Den första prototypen av den digitala lösningen som ClimateView är idag var en lång affisch med all data om hur Sverige skulle skapa ett fosilfritt transportsystem. Från toppen till botten tog den med allt från de stora övergripande dragen ner till minsta lapp med små åtgärder. Och gensvaret var enormt.

– Det var så fantastiskt att träffa myndighetschefer och höjdare som alla gjorde vågen över prototypen, berättade Tomer.

– Men problemet var alla alla sa ”Vänta, vem är det som egentligen ansvarar för allt detta? Vi har ju bara den här lilla delen av kakan”. Ingen hade helt enkelt den övergripande bilden. Eller ansvaret. Och det är väl inget unikt för ett land, alla stora organisationer har samma problem. Så trots det fantastiska gensvaret så blev det ingen riktig action, poängterade Tomer.

Framsynt strategichef på Vattenfall

Men som tur var träffade han en framsynt strategichef på det statliga energibolaget Vattenfall som tog tag i frågan, gick till ett gäng myndigheter och övertygade dem att låta Tomer och hans team bygga en interaktiv karta över Sveriges omställning till en fossilfri ekonomi.

Och idag finns ClimateView på riktigt. En första digital version som är ständigt uppdaterad av hur landet Sverige ska kunna bli fossilfritt.

– Själva essensen av det vi gör är att vår digitala plattform förhoppningsvis gör så att Sverige mycket snabbare kan ställa om till en fossilfri ekonomi, sade Tomer.

– Men vi nöjer oss såklart inte med Sverige, detta skall kunna anammas av alla länder och snabba på den globala omställningen, tydliggjorde Tomer innan han tog emot publikens stående ovationer.

Nedan så kan du se hela Tomer Shalits presentation från Umeå Tech Arena den 14 maj.