Stina Lantz, Ignite Sweden och Catarina Berglund, Automation Region berättar om hur startups och storbolag kan stärka ekosystemet för innovation på Umeå Tech Arena den 26 november.

Samverkan mellan startups och storföretag stärker ekosystemet för innovation

Två aktörer som jobbar med att stärka detta ekosystem är Catarina Berglund och Stina Lantz som kommer att tala om detta på Umeå Tech Arena.

Det är en stark trend och en nödvändig självklarhet att de flesta stora internationella bolag satsar på samarbeten med innovativa och hållbara startups för att öka hastigheten. Det handlar inte bara om att få tillgång till spetsteknologi, utan också lära sig nya sätt att arbeta i korta projekt och få tillgång till kompetens som man annars inte hade kunnat knyta till sig. Två aktörer som jobbar med att stärka detta ekosystem är Catarina Berglund, Automation Region och Stina Lantz, Ignite Sweden som kommer att tala om detta på Umeå Tech Arena den 26 november.

Utveckling och innovation uppstår ofta när företag, forskare och offentliga aktörer träffas och samarbetar. Catarina Berglund, processledare på Automation Region, leder arbetet med att utveckla en neutral samverkansplattform för ökad svensk innovationskraft.

– Vi försöker skapa förutsättningar för att alla aktörer ska kunna bidra med sina superkrafter, så att vi tillsammans kan arbeta smartare. De stora bolagen har till exempel upparbetade marknadskanaler och etablerade processer för produktutveckling, men de kan accelerera sitt innovationsarbete genom att samarbeta med startupbolag. Med väl fungerande samverkansmiljöer kan Sverige positionera sig i utvecklingen av den smarta industrin, säger Catarina Berglund.

Ignite Sweden har byggt upp en plattform för storbolag och industri att möta startups som kan lösa deras utmaningar inom nya tekniker. Stina Lantz, programansvarig på Ignite Sweden ser ett ökande intresse bland storbolag att öppna upp sitt innovationsarbete för startups.

– Ignite Sweden har sedan starten 2017 jobbat aktivt med över 350 startups och kunnat se fantastiska samarbeten med stora företag och offentlig sektor, även över geografiska gränser, säger Stina Lantz.

– Det som är så fantastiskt är att när vi samlar människor som vill hitta samarbeten mellan varandra, hittar man ibland oväntade kopplingar. Ett exempel på en oväntad koppling är när ett startupbolag först utvecklat en teknologi för industri, kan applicera samma för att lösa ett helt annat problem inom exempelvis sjukvård och hälsa, berättar Stina Lantz.

 

Varmt välkommen att lyssna till Stina Lantz och Catarina Berglund och många fler på Umeå Tech Arena den 26 november i Umeå.

 

Eventet är gratis och anmälan är öppen: http://umeatecharena.uminovainnovation.se/

Livesändning av hela eventet sker på https://www.facebook.com/uminovainnovation/

Catarina Berglund blev nyligen intervjuad i serien Mäktiga kvinnor. Intresserad att höra henne innan Umeå Tech Arena så kan du klicka här! 

 

Umeå Tech Arena är Uminova Innovations mötesplats för alla som vill utveckla Umeå och Västerbotten genom innovationer eller ny teknik. Umeå Tech Arena arrangeras på Norrlandsoperan den 26 november och deltagandet är helt kostnadsfritt. Mer information om programmet som uppdateras löpande hittar ni här http://umeatecharena.uminovainnovation.se/