Lina Andersson, grundare av Once Upon, fotoboksbolag som knoppas av från North Kingdom.
Bland de nominerade till Alvargalan 2019 i Skellefteå finns bolaget Once Upon med grundaren Lina Andersson.

Skellefteå nominerar digitala företag

Digitala produkter och tjänster är viktigt för Skellefteås näringsliv. Det märks på listan av nominerade till Alvargalan, Skellefteås stora näringslivsgala.

Årets Alvargalan närmar sig då Skellefteås näringsliv samlas för att hylla framstående företag. En tydlig trend är att många av årets nominerade jobbar med digitala produkter och tjänster. Här nedan är några av dessa. Vinnarna utses på Alvargalan fredagen den 18 januari 2019.

Bland Årets exportföretag återfinns North Kingdom som visat på möjligheterna att med digital teknik nå långt utanför Skellefteås gränser. North Kingdom har idag kontor i såväl Stockholm som USA och bland kunderna finns mycket stora internationella bolag som Google, Disney, Adidas och Lego.

Som Årets innovationsföretag är Once Upon nominerat. Företaget har lanserat en app som samlar de bästa fotominnena i bokform. Genom Once Upon kan alla beställa sina fotominnen direkt i telefonen och få en bok hemskickad. Värt att nämna är att Once Upon har fått stöd av Enterprise Europe Network-kontoret hos Uminova Innovation.

Programvarubolaget Artvise med produkter för kundtjänst, e-tjänst och kontaktcenter finns också bland de nominerade som Årets innovationsföretag.

I kategorin Årets tjänsteföretag finns Tar Valley som samverkar med andra kreativa aktörer kring ett innovativt kluster för 3D-industrin.

Data Ductus är nominerat i kategorin Årets tillväxtraket. Bolaget har, trots sin redan stora volym, lyckats dubblera både omsättning och antal anställda under de senaste tre åren. Ett lokalt företag som med sin rakettillväxt satt Skellefteå på kartan i såväl USA som Singapore.

I kategorin Årets varumärke finns spelfestivalen Nordsken nominerad. Spelfestivalen har under senaste åren vuxit enormt och hade senast närmare 10 000 besökare.