Små bolag kan hjälpa skogs- och gruvindustri ställa om

Internationell panel enig om att stora bolag bör samarbeta med mindre bolag med nya innovationer för att utveckla hållbar skogs- och gruvindustri.

Som en del av eventet Ignite North 2021 – Forestry & Mining riggade vi 18 maj ett breakout session om hur ny teknik och samarbeten med startups kan generera hållbara innovationer inom skogs- och gruvíndustri. Vi samlade en panel med experter för att prata om hur vi tillsammans kan lösa de tekniska och hållbarhetsmässiga utmaningarna inom skog och gruva, hur startups kan bidra och vad vi behöver göra för att boosta piloter och projekt som levererar värde till kunderna. Modererade gjorde Johan Granström från ABB. 35 personer från Sverige, Kanada och andra länder var med.

Skog och gruva är två viktiga industrier både i Sverige och Kanada, och produkterna från dessa industrier är i sin tur komponenter för att städer och samhällen ska kunna utvecklas hållbart. Men industrierna står inför stora utmaningar, inte minst omställningen till hållbara och cirkulära lösningar. Innovativa produkter från startups, små och mellanstora bolag kan vara en del av lösningen. Två goda exempel är inkubatorbolaget Logscom som utvecklat ett märknings- och spårbarhetssystem för timmer, och det kanadensiska startupbolaget Taiga Robotics som utvecklat intuitiva gränssnitt för styrning av robotar i riskmiljöer som t.ex. gruvor. Båda bolagen var med under eventet.

– Den viktigaste insikten under paneldiskussionen var vikten av att skapa nya samarbeten, både över nationsgränserna men också mellan små och stora bolag. Det kanske låter uppenbart, men oj så enkelt att glömma bort och som vi vet kan det ta tid att hitta nya vänner. Vi pratade också om att små och medelstora bolag behöver tänka stort när det kommer till sin teknik, men samtidigt definiera ett väl avgränsat område för att klara av att gå från idé till ett konkret samarbete med ett storbolag. Vi hann bara skrapa lite på ytan denna gång, men dialogen har bara börjat. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt samarbete med Kanada och jag tror stark att kombinationen Enterprise Europe Network och Ignite Sweden fortsatt kan vara en del i ett framgångsrecept för att stötta våra bolag till fler samarbeten och affärer, säger Peter Bäckström, ansvarig för eventet och affärsutvecklare hos Enterprise Europe Network Västerbotten.

Se hela eventet i efterhand här

Text av: Emmy Ericsson

Publicerad: 21 maj, 2021Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Emmy Ericsson

21 maj, 2021