Maria Sandin, The Game Assembly, och Fredrik Nyström, Uminova Innovation, ser fram mot de nya dataspelutbildningarna i Umeå.
Maria Sandin, The Game Assembly, och Fredrik Nyström, Uminova Innovation, ser fram mot de nya dataspelutbildningarna i Umeå.

Spelutbildningar öppnar i Umeå

Utbildningar i dataspel är en nödvändig pusselbit för att bygga en stark spelindustri. Tre nya yrkesutbildningar startar nu i Umeå.

Det är Malmöbaserade The Game Assembly som expanderar till Umeå och Stockholm. Här kommer utbildningarna Leveldesigner, Spelgrafiker och Spelprogrammerare att starta hösten 2019. Alla tre omfattar vardera drygt två och ett halvt års studier på yrkeshögskola.

Ansök hos The Game Assembly om platser på utbildningarna.

– Det är fantastiskt efterlängtat. Idag finns vi i Malmö men med två nya utbildningsorter kan vi förse en växande spelbransch med ännu mer kompetens. Sju procent av den svenska spelbranschen består av tidigare studerande på The Game Assembly och det känns spännande att nu få erbjuda de här utbildningarna i fler delar av landet, säger Maria Sandin, verksamhetschef för The Game Assembly.

Breddar spelbranschen

Spelklustret Arctic Game Lab i norra Sverige har hjälpt till med förarbetet inför de kommande utbildningarna. Vid Uminova Innovation finns Fredrik Nyström, affärsutvecklare, som deltar i det arbete som Arctic Game Lab gör för att bredda spelbranschen i norr. Just nu finns det tre spelbolag inne i inkubatorn Uminova Innovation, och med de nya utbildningarna ser Fredrik att fler bolag ska kunna startas.

– Utbildningarna innebär att spelutvecklingsscenen i Umeå kommer att ta fart. På sikt innebär det ett inflöde av personer som vill starta spelstudios, något som vi från Uminova Innovation gärna är med och stöttar, säger Fredrik Nyström.

– Det innebär också att vi får en community som blir än mer levande. För de stora bolagen som redan finns i Umeå innebär det en kompetensförsörjning, något som vi har haft brist på.

Fredrik Nyström uppskattar också att utbildningen varvas med praktik på spelbolag.

– Det är mycket bra. Det innebär att det kan bli projekt tidigt, vilket vi kan vara med och stötta, säger Fredrik Nyström.

Ansök hos The Game Assembly om platser på utbildningarna.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 12 februari, 2019Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

12 februari, 2019