En stark styrelse har möjlighet att lyfta ett bolag till nya nivåer, menar Olof Degerfeldt, StyrelseAkademien, och Magdalena Lindström, Uminova Innovation.
En stark styrelse har möjlighet att lyfta ett bolag till nya nivåer, menar Olof Degerfeldt, StyrelseAkademien, och Magdalena Lindström, Uminova Innovation.

Starka styrelser viktigt för tillväxt

En stark styrelse kan bidra till att ett startupbolag kan ta sin affärsidé till nästa nivå. Uminova Innovation och StyrelseAkademien driver på i frågan.

Ett samarbete mellan Uminova Innovation och StyrelseAkademien har startats. Det är något som kan gynna alla, menar Magdalena Lindström, affärsutvecklare vid Uminova Innovation. Under vintern har hon varit ansvarig för en styrelseutbildning som flera av startupbolagen inom Uminova Innovation deltagit på.

– Allt fler startupbolag ser vikten av en stark styrelse som kan ta bolagets affärsidé till nästa nivå. Samtidigt växer intresset från erfarna personer inom näringslivet att bidra med sin kunskap till ett nytt och växande bolag. Det samarbete som Uminova Innovation och StyrelseAkademien gått in i sedan en tid tillbaka är därför något som kan gynna alla, menar Magdalena Lindström, affärsutvecklare vid Uminova Innovation.

Enormt intresse

– Vi ser ett enormt intresse från personer i hela landet som vill sitta i styrelser för våra startupbolag. Av ren nyfikenhet har jag intervjuat ett antal från Stockholm, Göteborg, Malmö och ställt frågan ”Vad är det som gör att ni vill sitta i styrelse för startups i Norra Sverige?”. Svaret har ofta blivit: ”För att vi ser att Umeå bubblar och många spännande bolag utvecklas där uppe. Ni har också en kultur av att hjälpa varandra framåt. Jag vill vara med!”, säger Magdalena Lindström.

Under vinterns styrelseutbildning har deltagarna från olika startupbolag under ledning av styrelseveteranen Olof Degerfeldt, ordförande för StyrelseAkademien Norr, fått en inblick i de stora möjligheter som ett starkt styrelsearbete kan ge. Olof Degerfeldt har en 40-årig erfarenhet som entreprenör, företagsledare, styrelseordförande och inte minst företagsdoktor, så för startupbolagen är det guld värt att få ta del av hans kunskaper.

Erfarenheter utifrån

Olof Degerfeldt betonar att det är viktigt att ta in erfarenheter från personer som varit aktiva i olika företag.

– Det är helt omöjligt att behärska bolagsstyrningens alla perspektiv som nyföretagare. Det rör allt från styrelseperspektivet och ägarperspektivet till vd:ns och ledningens roll. Alla kompetenser behövs, säger Olof Degerfeldt.

Därför är han mycket mån om att få visa startupbolagen som deltar på kursen vad de kan vinna på att få in erfarna personer i styrelsen.

– Det bästa och billigaste sättet är att hitta någon som gjort resan förut, som gjort misstagen och som vet vilka knappar som ska tryckas på för framgång, säger Olof Degerfeldt.

Sponsor av Stora Styrelsedagen

En konkret följd av samarbetet, utöver vinterns utbildning, är att Uminova Innovation kliver in som sponsor av Stora Styrelsedagen när den arrangeras i Umeå 6 februari 2020.

Läs mer om Stora Styrelsedagen.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Mikael Hansson

Publicerad: 13 januari, 2020Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Mikael Hansson

13 januari, 2020