Maria Olofsson från Uminova Innovation, och Peter Bäckström, EEN och Uminova Innovation, var båda på plats under invigningen av Västerbottensveckorna på Grand Hôtel 2020.
Maria Olofsson från Uminova Innovation, och Peter Bäckström, EEN och Uminova Innovation, var båda på plats under invigningen av Västerbottensveckorna på Grand Hôtel 2020.

Startups och stora företag möts på Västerbottensveckorna

Med en matchmaking mellan stora företag och startupbolag inleddes en av länets viktigaste mötesplatser, Västerbotten på Grand Hôtel.

I år är det 30-årsjubileum för Västerbottensveckorna som denna gång går under temat ”Det hållbara ledarskapet”. Under tre veckor fylls Grand Hôtel i Stockholm av Västerbottensaktörer och intressenter från världens alla hörn. Alla med ett gemensamt intresse – Västerbotten.

Uminova Innovation och Enterprise Europe Network, EEN, deltar på olika sätt under veckorna. Ett är GrandTech MatchUp som organisationerna arrangerade under första dagens förmiddag då stora Västerbottensföretag som Olofsfors, Ålö, Umeå Energi, Skellefteå Kraft, Komatsu Forest och andra träffade startupbolag som exempelvis Thordab och Vkna.

– 39 möten genomfördes under GrandTech MatchUp och utöver startupbolagen från vår egna inkubator och startups knutna till Ignite Sweden hade vi även med deltagande företag från Finland och Tyskland, säger Peter Bäckström, affärsutvecklare på Enterprise Europe Network och Uminova Innovation.

Upplägget var intensivt och givande med 20 minuters snabba möten ansikte mot ansikte. Några av företagen och bolagen hann med sju, åtta möten innan hela arrangemanget var över.

Johanna Engström, medgrundare av Vkna.

Johanna Engström, medgrundare av Vkna, deltog under den matchmaking mellan startupbolag och stora företag som inledde Västerbottensveckorna 2020.

”Superbra möten”

I en uppdatering på Linkedin berättar Johanna Engström, medgrundare av Vkna om hur hon fick många tillfällen att presentera sitt företags arbete med jämställdhet och mångfaldhet.

– Det har gått superbra, vi har bokat tre möten och en till spännande grej som kan leda till nya ingångar, säger hon till Maria Olofsson, verksamhetsledare på Uminova Innovation som gjord en snabb filmad intervju på plats.

Startskottet för tre viktiga veckor

Närmare 300 gäster deltog senare under på dagen i invigningsceremonin då scenen intogs av bland andra Kristina Wicksell Bukhari, Make Equal, Héléne Barnekow, vd Microsoft Sverige och Jonna Bornemark, Södertörns högskola. Frågor som hållbart ledarskap, flyga eller inte flyga och vikten av tillit som råvara diskuterades under programmet.

Västerbottensveckorna arrangeras av Region Västerbotten i samverkan med Sparbanksstiftelsen Norrland och Skellefteå Kraft, och pågår fram till den 7 februari 2020.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Patrick Trägårdh

Publicerad: 22 januari, 2020Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Patrick Trägårdh

22 januari, 2020