Utgå från din passion när du bygger startupbolag. Det var Martin Wiklunds råd inför publiken på Umeå Tech Arena. På bilden tillsammans med Magdalena Lindström, moderator under kvällen och affärsutvecklare vid Uminova Innovation.
Utgå från din passion när du bygger startupbolag. Det var Martin Wiklunds råd inför publiken på Umeå Tech Arena. På bilden tillsammans med Magdalena Lindström, moderator under kvällen och affärsutvecklare vid Uminova Innovation.

Startupveteranen: ”Utgå från ditt hjärta och din passion”

Hitta problemet du vill lösa, och gör det utifrån ditt hjärta. Det var några råd som Martin Wiklund gav deltagarna på Umeå Tech Arena.

Startupveteranen Martin Wiklund, grundare av Sportswik, gav de närmare 450 deltagarna på Umeå Tech Arena en snabbkurs i konsten att få en affärsidé att bli ett startupbolag. Han vet onekligen vad han talar om. Efter flera år som affärsutvecklare på Uminova Innovation med uppgift att stötta unga startupbolag klev han själv in som grundare av ett startupbolag, Sportswik, en app och mediaplattform för bevakning av sport.

– Det första är att ha en idé, om du ska göra något måste du göra det från ditt hjärta och i mitt fall handlar det om sport, berättade Martin Wiklund, som själv har haft en semiproffs-karriär i Umeå FC.

– Du behöver göra klart vilka problem du vill lösa. Det är det som kommer att ge dig din start och ta din idé till att bli ett bolag, fortsatte han.

För Martin Wiklund innebar det att demokratisera lagsport, att få föräldrar, släktingar, närstående och spelarna själva att bidra till att lyfta fram sitt eget lag med exempelvis rapporter från matcher och träningar. Utifrån den passionen har Sportswik idag blivit en webbplats som kompletterar traditionell media med att bevaka vad som händer i ungdomsmatcher och serier längre ner i spelsystemet.

Se Martin Wiklunds presentation
Prata med folk om din idé

– När du väl hittat din idé och det problem du ska lösa måste du visa den för folk för att se om de vill pröva de.

Martin Wiklund menar att det går bra med en enkel skiss på ett papper, det behöver inte vara mer avancerat.

– Du behöver inte hyra in fem utvecklare, du kan göra det på ett enklare sätt, fortsatte han.

Hitta ett bra team att jobba med

Nästa viktiga steg är att hitta de som du vill jobba med, för ensam går det inte att ro ett stort projekt i land.

– Du behöver folk med talanger som inte du har, personer som du kan ta en fajt med och ändå vara vän med efteråt. Du behöver de som kan affärer, design och teknik. Skaffa dig medgrundare som har dessa talanger.

Ta hjälp av ekosystemet

Umeå Tech Arena, där Martin Wiklund berättade om sin väg som entreprenör, är ett arrangemang av Uminova Innovation. Som inkubator är Uminova Innovation en del av det system av stöttande organisationer som kan hjälpa entreprenörer och startupbolag att komma vidare, något som Martin Wiklund gärna lyfte fram inför publiken på Norrlandsoperan.

– I Umeå finns ett fantastiskt supportsystem för att hjälpa dig framåt, använd dig av det, betonade Martin Wiklund och gav exempel på hur han själv fått mycket hjälp på vägen.

Bra partners är viktigt

Investerare och partners då? Jo, de är också viktiga i olika lägen, menade Martin Wiklund.

– Men välj klokt vilka du tar in. Investerare är personer som du kommer att jobba med under lång tid. Det är viktigt att du trivs med dem. Du måste också förstå hur investerare tänker och vilket mål de har. Se till att dina mål passar med dina investerare, sade Martin Wiklund.

– Det finns också strategiska partners, vi har haft TV4 under en period, det vi fick genom dem var inte minst en kvalitetsstämpel och ett fantastiskt nätverk som vi aldrig hade kunna öppna på egen hand.

En slingrig väg

Samtidigt som det ibland kan låta enkelt hur Martin Wiklund har sjösatt sin dröm så betonade han att vägen för ett startupbolag alltid är slingrig. Det är svårt att veta vad som väntar runt hörnet och det krävs en beredskap för att hitta nya sätt att jobba på.

– Vi började som en konsumentapp men siktar idag mer mot business to business. Saker förändras så det du hela tiden behöver är drivet och motivation, och en vilja lösa problem.