Storbolagen behöver nya klimatsmarta energilösningar

Genom tävlingen Energy Solution Challenge vill Uminova Inovation få fler startups att hjälpa stora bolag att snabbt utveckla klimatsmart teknik och lösningar.

Tävlingen Energy Solution Challenge är öppen för alla som har en idé som kan leda till klimatsmarta energilösningar. Hela 200 000 kronor går till vinnaren, men inte nog med det. Genom tävlingen kan idégivarna också få kontakt med industrier och stora företag, berättar Maria Olofsson, verksamhetsledare på Uminova Innovation som tillsammans med partners arrangerar tävlingen.

– Vi jobbar nära industri och storbolag som står inför klimatutmaningar. Genom att få in idéer till tävlingen Energy Solution Challenge kan vi inte bara stötta idén med affärsstöd och pengar, utan även ge ovärderliga kontakter till potentiella kunder och samarbeten med industri, säger Maria Olofsson.

– Nu vi vill vi ha in idéerna för att kunna presentera dem för stora bolag och matcha ihop idégivarna med industri och stora aktörer. Det gör i slutändan att vi skapar både tillväxt och skillnad för framtiden, fortsätter Maria Olofsson.

Idéer för framtiden

Maria Olofsson menar att det finns många idéer, spännande tekniker och affärsmodeller bland entreprenörer och startups som kan göra skillnad för framtiden på riktigt. Hon nämner områden som klimatsmarta paketeringar, transporter, tillverkning eller nya sätt att använda tekniker som AI för att effektivisera processer eller förutsäga underhåll. Men det kan även röra energiförsörjning, vätgas, solceller, cirkulära modeller, återanvändning, nya material, batteriteknologier och inte minst att förändra beteenden hos människor och konsumenter.

När intervjun görs är hon själv på resa i Kanada med flera startupbolag som har intressanta affärsidéer.

– Ett av bolagen som är med på resan är Smart Climate Scandinavian som just nu är i spännande förhandlingar med flygplatser i USA, se tidigare artikel [länk]. Nu är vi i Kanada för att träffa bolag inom flygindustrin. Genom sin produkt för att värma eller kyla flygplan kan de reducera CO2 utsläpp med 95 procent. Det är ett exempel bland många på startupbolag som verkligen kan göra skillnad i sin bransch för klimatfrågan, säger Maria Olofsson.

– De idéer vi får in i tävlingen kan vi matcha med behov som finns hos industri och storbolag. Genom att storbolagen redan har kunder så kan dessa nya idéer snabbare komma ut på marknaden, säger Maria Olofsson.

Den som har en idé som passar till tävlingen Energy Solution Chalenge kan mejla sitt tävlingsbidrag till esc@uminovainnovation.se senast 4 december. Vinnaren presenteras innan jul. Läs mer på tävlingssidan Energy Solution Challenge.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 21 november, 2019Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

21 november, 2019